Sanders močno zaostaja za Hillary Clinton in možnost, da bi uspel na preostalih strankarskih volitvah osvojiti zadostno število glasov, je skoraj nična. Kljub temu Sanders vztraja v boju. Foto: Reuters
Sanders močno zaostaja za Hillary Clinton in možnost, da bi uspel na preostalih strankarskih volitvah osvojiti zadostno število glasov, je skoraj nična. Kljub temu Sanders vztraja v boju. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Pred procesom izbire strankarskega kandidata oziroma kandidatke, je bilo pričakovano, da bo imenovanje Hillary Clinton za demokratsko predsedniško kandidatko zgolj formalnost. Foto: Reuters

v Kaliforniji že prednost pred Hillary Clinton, a tesna zmaga zanj ne bo dovolj. Osvojiti bi moral namreč 90 odstotkov glasov.

Potem ko je zadnjih 14 javnomnenjskih raziskav pokazalo, da ima v Kaliforniji Hillary Clinton med 5- in 11-odstotno prednost pred Berniejem Sandersom, nova anketa Los Angeles Timesa kaže, da je Sanders prevzel vodstvo. Anketa je na vzorcu 1.500 registriranih volivcev namreč pokazala, da bi 44 odstotkov demokratov podprlo Sandersa, 43 odstotkov pa bi jih podprlo Hillary Clinton. Demokratske strankarske volitve v Kaliforniji bodo naslednji torek.

Kot poroča Guardian, se zdi, da gre za zelo pomemben preobrat, saj Kalifornija prinaša 546 delegatskih glasov in je tako ključna zvezna država. A stvari so za Sandersa zelo komplicirane. Oba kandidata za predsedniško nominacijo Demokratske stranke morata namreč do strankarske konvencije, ki bo konec julija v Filadelfiji, zbrati najmanj 2.383 delegatskih glasov (glasov tako običajnih kot t. i. superdelegatov), za osvojitev strankarske kandidature na novembrskih predsedniških volitvah.

Hillary Clinton potrebuje le še 70 delegatov
Sanders je glede delegatskih glasov v precejšnjem zaostanku za tekmico. Medtem ko jih Hillary Clinton potrebuje le še 70, jih mora Sanders osvojiti še 837. A število glasov, ki jih mora osvojiti, ni Sandersov edini problem. Prav tako pomembno zanj je preprečiti Hillary Clinton osvojiti manjkajočih 70 glasov, kar bo tako rekoč nemogoče, saj demokrati delegatske glasove na strankarskih volitvah delijo sorazmerno.

Odstotek prednosti, kot kaže anketa Los Angeles Timesa, tako ne bo dovolj. Neodvisni senator iz Vermonta mora namreč osvojiti okoli 90 odstotkov glasov v Kaliforniji, kar bi pomenilo, da bi Hillary Clinton z okoli 10 odstotki osvojila le okoli 55 delegatskih glasov.

Si lahko superdelegati še premislijo?
Poleg tega pa bi moral Sanders "podobno spektakularne zmage" v torek doseči tudi v Montani, New Jerseyju, Novi Mehiki ter Severni in Južni Dakoti, da bi Hillary Clinton preprečil osvojitev nominacije, piše Guardian. Sanders sicer upov ne polaga zgolj v odločitve volivcev v zveznih državah, kjer bodo še izvedli strankarske volitve, pač pa tudi v spremembo mnenja superdelegatov, ki niso vezani na rezultate strankarskih volitev in so podporo že vnaprej večinoma izrekli Hillary Clinton. Ti superdelegati si lahko tudi na julijski konvenciji premislijo in podprejo Sandersa.

Poleg tega Sanders spominja, da ankete kažejo, da bi imel on več možnosti novembra premagati najverjetnejšega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa kot njegova tekmica.

(Ne)zanesljive ankete
Ob tem, poroča Guardian, pa morebiti tudi zadnja anketa ne kaže resničnega odnosa med tekmecema za demokratsko nominacijo glede podpore volivcev. Od 1.500 vprašanih registriranih volivcev jih je namreč le 1.184 dejalo, da bodo novembra najverjetneje volili. Med njimi pa je v prednosti Hillary Clinton, in sicer z 49 odstotki v primerjavi s Sandersovimi 39 odstotki.

V zakup pa je treba vzeti tudi trend. Prednost Sandersa je pokazala le zadnja anketa, medtem ko 14 letošnjih anket v Kaliforniji kaže, da ima Hillary Clinton prednost med petimi in enajstimi odstotnimi točkami.