Donald Trump na tiskovni konferenci, ki jo je sklical predvsem zato, da bi pokazal, koliko denarja je zbral za veterane. Foto: Reuters
Donald Trump na tiskovni konferenci, ki jo je sklical predvsem zato, da bi pokazal, koliko denarja je zbral za veterane. Foto: Reuters
Eden od protestnikov je pred Trump Towerjem takole pokazal, kaj si misli o predsedniškem kandidatu. Foto: Reuters
V Kaliforniji potekata intenzivni kampanji Hillary Clinton in Bernieja Sandersa, ki se potegujeta za demokratsko nominacijo. Foto: Reuters

Trump je novinarsko konferenco sklical zaradi navzkrižnih poročil o tem, koliko denarja je dejansko zbral za veterane in koliko ga je razdelil med različne organizacije, potem ko se iz protesta zaradi voditeljice Megyn Kelly ni udeležil televizijskega soočenja republikanskih predsedniških kandidatov januarja v Iowi.

Trump je od televizije Fox zahteval, da Kellyjeve, ki ga je pred tem spomnila na njegove sporne izjave o ženskah, ki mu niso všeč, ne uvrsti med voditelje soočenja republikanskih kandidatov. Ker mu niso ugodili, se srečanja ni udeležil in je raje organiziral zbiranje denarja za veterane. Od januarja je trdil, da je zbral šest milijonov dolarjev, ki jih je razdelil ali jih še deli. Podatkov o tem ni objavil in pred tedni je za Washington Post dejal, da jih ne bo, ker to menda nikogar ne briga.


Kalifornijski guverner podprl Hillary Clinton

Preliminarne volitve v delegatsko bogati Kaliforniji bodo za Bernieja Sandersa kritične. Če ne zmaga, bo težje pojasnjeval, zakaj še vztraja v tekmi, v kateri demokratska stranka izrazito favorizira njegovo tekmico Hillary Clinton. Voda na mlin nekdanji prvi dami ZDA in nekdanji državni sekretarki je tudi uradna podpora kalifornijskega guvernerja Jerryja Browna. Ta je svojo izbiro utemeljil z besedami, da je Clintonova edini način za ustavitev "nevarne kandidature Donalda Trumpa", čeprav je izjemno impresioniran nad Sandersom in njegovim sporočilom o širjenju prepada med najbogatejšimi Američani in vsemi drugimi. Kalifornijski volivci se bodo na volišča podali 7. junija.

Vodja njegove kampanje Corey Lewandovski je povedal, da so dejansko zbrali 4,5 milijona dolarjev, pri čemer je Trump sam prispeval milijon. Trump je Lewandovskega popravil in se vrnil k šestim milijonom.

"Koliko pa je za veterane namenila Hillary?"
Po šestih mesecih vprašanj Trump ocenjuje, da bi moralo biti medije sram, ker so si ga drznili spraševati o podrobnostih. "Namesto da bi rekli "Hvala, gospod Trump", ste začeli spraševati, kje je denar, kdo ga je dobil. Vprašajte raje, koliko ga je za veterane namenila Hillary Clinton," je pribil. Med Trumpovo kampanjo je bil novinarjem razdeljen seznam okoli 40 organizacij z zneski, ki so jih dobile. 69-letni nepremičninski mogotec je ponovil, da podatkov niso takoj objavili, ker so organizacije preverjali.

Ena od organizacij, ki denarja zagotovo ni dobila, je Veterani proti sovraštvu - v času novinarske konference je organizirala protest pred Trumpovo stolpnico (Trump Tower), ker naj bi izkoriščal veterane za lastno promocijo, in obsodila njegovo sovražno retoriko.

Veterani so v ZDA skoraj sveta tema, ki jih - vsaj na besedni ravni - podpirajo vsi, Trump pa je zdaj dejansko zbral denar in prispeval tudi svoj milijon.

Ob tem je povedal, da ne išče pohval in medijske pozornosti, se je pa na konferenci obdal s predstavniki veteranov, pri čemer je eden od njih udaril po "liberalnih medijskih lenuhih", ki kritizirajo Trumpa.

Novinarjem je republikanski kandidat ponovno zabrusil, da so najbolj nepošteni ljudje na svetu. Na vprašanje, ali je pot za poenotenje republikanske stranke za njegovo kandidaturo žaljenje republikanske guvernerke Nove Mehike in drugih republikancev, ki ga ne podpirajo, je Trump zagotovil, da se ne bo spreminjal.

"Mislite, da se bom spremenil? Ne bom se spremenil," je zagotovil Trump in napovedal, da bo tako napadalen tudi v Beli hiši.