Sanders ob priznanju poraza ni skrival vsaj rahlega razočaranja. Foto: Reuters
Sanders ob priznanju poraza ni skrival vsaj rahlega razočaranja. Foto: Reuters

Ni skrivnost, da se s Hillary Clinton ne strinjava glede vrste vprašanj. Za to je pri tej kampanji šlo. Za to gre pri demokraciji.

Bernie Sanders
Sanders je bil med govorom deležen gromkega aplavza. Na fotografiji njegova žena Jane Sanders. Foto: Reuters

Bernie Sanders, ki je izgubil večino svoje verodostojnosti, se je popolnoma prodal pokvarjeni Hillary Clinton. Privrženci so jezni!

Donald Trump na Twitterju
Bernie Sanders je zaslužen za množico mladih, sveže registriranih volivcev. Foto: Reuters
Clintonova in Sanders sta nastopila pod sloganom "Močnejša skupaj", a se vseeno ne pričakuje, da bi Clintonova za svojega podpredsedniškega kandidata izbrala Sandersa. Foto: Reuters
V publiki je bilo opaziti tudi nekaj takih, ki še naprej vztrajajo, da je zanje edini kandidat Sanders. Foto: Reuters

74-letni Sanders je v Portsmouthu v New Hampshiru v skupnem nastopu z 68-letno Clintonovo, ki je nasmejana stala za njim, opisal dosežke svoje kampanje, ki ji uvodoma nihče ni pripisoval veliko možnosti za uspeh, vendar pa je priznal, da je Clintonova z volitvami osvojila 389 delegatov več za konvencijo in še veliko več t. i. superdelegatov, ki so že pred prvimi strankarskimi volitvami večinoma stopili na stran nekdanje prve dame ZDA in nekdanje ameriške državne sekretarke.

"Hillary Clinton bo demokratska nominiranka za predsednico in nameravam storiti vse, kar lahko, da zagotovim, da bo postala naslednja predsednica ZDA. Pri tej kampanji gre za potrebe ameriškega ljudstva in naslavljanje zelo resne krize, s katero se spopadamo. In ne dvomim, da je Hillary Clinton daleč najboljša kandidatka za to," je dejal.

Demokratska platforma malce bolj v levo
Sanders, samooklicani demokratični socialist, je doslej zavlačeval s priznanjem poraza, ker so potekala pogajanja o demokratski strankarski platformi (programu stranke za naslednja štiri leta, ki ga bodo potrdili na konvenciji konec meseca), in senatorju je uspelo doseči veliko.

Platforma se je pomaknila malce bolj levo, kot bi si to morda želela Clintonova, vendar to na letošnjih glavnih volitvah ni tako pomembno. Razlika v nekaj dolarjih okrog minimalne plače in malenkosti glede zdravstvene in drugih reform letos ne bodo odločale.

Sanders, ki je med kampanjo Clintonovo podobno kot Trump obtoževal, da je v primežu velikega kapitala, je zdaj prepričan, da se bo lahko spopadla s problemom razlik v dohodkih, podnebnimi spremembami, študentskim dolgom, zdravstveno reformo in minimalno plačo. "Trump ne deli teh vrednot. Ne bo povišal minimalne plače, ampak bo imenoval vrhovne sodnike, ki bodo ogrozili državljanske svoboščine in pravice," je dejal Sanders. Volitve bi morale ljudi združiti, pravi Sanders in dodaja, da Trump žali Mehičane, muslimane, ženske, temnopolte in veterane, Clintonova pa razume, da je raznolikost ena največjih prednosti ZDA.
"Ni skrivnost, da se s Hillary Clinton ne strinjava glede vrste vprašanj. Za to je pri tej kampanji šlo. Za to gre pri demokraciji," je dejal Sanders. "A z veseljem vam sporočam, da sta obe kampanji našli kar nekaj stičišč in da nam je uspelo postaviti daleč najbolj progresivno platformo v zgodovini demokratske stranke."

(*V priloženi tabeli smo povzeli najbolj v oči bodeče razlike med kandidatoma, Vir: Politifact)

SandersClinton
Iraška vojnaNE
DA
Reševanje Wall St.NEDA
Domoljubni zakon 2001NEDA
Podaljšanje domolj. zakonaNEDA
Vojaško posredovanje v tujini NE DA
Trgovinski sporazum TPPNEDA
Smrtna kazen NE DA
Naftovod KeystoneNEDA
Ograja na meji z MehikoNEDA
Vrtanje na morjuNEDA
Top 10 donatorjevSindikati 9/10Banke 6/10
Sredstva interesnih odborov$0$20.300.000
Donacije, manjše od 200 $80,7 %19 %
Osebno premoženje$330.506$21.500.000


Cilj: Poraziti Trumpa
Sanders dolgo ni priznal poraza, vendar ni nikoli dopuščal dvoma, da bo naredil vse za poraz republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Newyorški nepremičninski magnat je snubil in še snubi Sandersove volivce, ki so naveličani trenutnega stanja in si želijo "revolucije", ki je Clintonova, tipična predstavnica političnega esteblišmenta, ne predstavlja.

Tudi zato so nekateri najbolj goreči Sandersovi privrženci na višku strasti ob koncu strankarskih volitev govorili, da raje podprejo Trumpa kot Clintonovo. V zadnji Reutersovi anketi se je le 40 odstotkov Sandersovih podpornikov izreklo, da nameravajo novembra podpreti Clintonovo.

Tudi zato strokovnjaki ne pričakujejo, da bi Clintonova izbrala Sandersa za svojega podpredsedniškega kandidata, čeprav bi ji to verjetno prineslo kak glas več. Po poročanju New York Timesa in NBC-ja je trenutno podpredsedniški favorit Clintonove, ki ga njen tabor že pospešeno preizkuša, upokojeni, odlikovani admiral ameriške mornarice James Stavridis, ki je pri Natu služil kot višji poveljnik zavezniških sil. Stavridis je trenutno zaposlen kot dekan Fletcherjeve fakultete za pravo in diplomacijo na univerzi Tufts.

Trump Sandersu očita izdajo
Trump je medtem po Twitterju sporočil, da je Sanders s podporo Clintonovi izdal svoje podpornike. "Da je Bernie Sanders podprl pokvarjeno Hillary Clinton, je tako, kot da bi gibanje Occupy Wall Street podprlo Goldman Sachs," je tvitnil.

Kakšnega večjega razočaranja Sandersovih privržencev v samem Portsmouthu ni bilo videti. Njegov govor so prekinjali glasni aplavzi z navdušenim navijanjem in demokratska stranka postaja enotna ravno v pravem času - ko je škandal z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte zmanjšal prednost Clintonove v anketah.

V boj proti epidemiji nasilja
Clintonova se je v svojem delu govora norčevala iz "ubogega Donalda, ki nekje sedi in tvita" ter nanizala nekaj ukrepov na položaju predsednice. Med drugim obljublja pridružitev civiliziranemu svetu glede plačanega bolniškega nadomestila in avtomatično volilno pravico za vsakega, ki dopolni 18 let. Američani se morajo večinoma za vsake volitve prijaviti, čeprav je sistem različen po državah.

Napovedala je tudi ukrepe proti epidemiji nasilja z orožjem in proti tragičnim smrtim temnopoltih v policijskih incidentih. Zaradi tega bo oblikovala nacionalna navodila za uporabo policijske sile in boljše izobraževanje proti rasizmu in pristranskosti.

Ni skrivnost, da se s Hillary Clinton ne strinjava glede vrste vprašanj. Za to je pri tej kampanji šlo. Za to gre pri demokraciji.

Bernie Sanders

Bernie Sanders, ki je izgubil večino svoje verodostojnosti, se je popolnoma prodal pokvarjeni Hillary Clinton. Privrženci so jezni!

Donald Trump na Twitterju