Hillary Clinton uživa visoko podporo registriranih demokratov, manjšin in žensk. Foto: Reuters
Hillary Clinton uživa visoko podporo registriranih demokratov, manjšin in žensk. Foto: Reuters
Bernie Sanders v zadnjih dneh vodi intenzivno kampanjo v Kaliforniji. Foto: Reuters
Če ne drugega, je Sandersu uspelo prebuditi mlade volivce in začeti gibanje, ki ga strankarska elita ne bo mogla kar ignorirati. Foto: Reuters
Clintonova se že pripravlja na boj s Trumpom. Foto: Reuters

A v današnjem intervjuju na CNN-u je Hillaryjin tekmec za demokratsko nominacijo, vermontski senator Bernie Sanders, dejal, da tudi Clintonova nima ravno najboljših kvalifikacij in je kot državna sekretarka ZDA potegnila nekaj zelo spornih potez.

"Iskreno povedano, mislim, da imata oba dobre pripombe drug o drugem," je dejal v oddaji State of the Union glede sporov med Trumpom in Clintonovo o presojah glede zunanje politike in tem, kdo bi prej popeljal ZDA v še eno novo vojno.

"Mislim, da njena podpora vojni v Iraku ni bila zgolj pomota," je dejal Sanders. "Enako lahko rečem o njenih pritiskih na predsednika Obamo, da strmoglavi Gadafija, zaradi česar je Libija zdrsela v popolno nestabilnost, pa tudi o njenih nazorih glede Sirije, kjer hoče uvesti območje prepovedi letenja."

Sanders, ki je eden redkih, ki je v senatu konsistentno glasoval proti vojaškim posredovanjem (Clintonova je po drugi strani kot senatorka na tem področju glasovala precej podobno kot republikanci), je prepričan, da sta tako Busheva kot Clintonova era povzročili ZDA nepopravljivo škodo.

Boj do demokratske konvencije?
74-letni samooklicani demokratični socialist je nove precej ostre kritike na račun Clintonove izrekel dva dni pred ključnimi preliminarnimi volitvami v Kaliforniji (hkrati se na volišča podajajo še v New Jerseyju, Novi Mehiki, Montani ter Severni in Južni Dakoti). Čeprav se je v tej delegatsko bogati zvezni državi Sanders v zadnjih dneh že povsem približal Clintonovi, pa matematika ni na njegovi strani in mediji se že pripravljajo, da v torek Clintonovo razglasijo za nominiranko demokratske stranke.

Sanders jih poziva, naj se ne prenaglijo, saj si želi boj popeljati na demokratsko konvencijo, ki bo potekala med 25. in 28. julijem v Filadelfiji. Sanders bi rad v šestih tednih med zadnjimi preliminarnimi volitvami in konvencijo na svojo stran pridobil superdelegate, ki so se že pred bitko postavili na stran nekdanje prve dame ZDA.

"Slišal sem, da je sekretarka Clintonova dejala, da bo v torek zvečer vsega konec. Slišal sem, da bodo mediji po objavi izidov v New Jerseyju razglasili, da je vsega konec. To preprosto ni točno," je dejal Sanders na novinarski konferenci v Los Angelesu. "Demokratska konvencija bo izpodbijana konvencija."

Hillary Clinton: Sanders bo popustil
Clintonova je po drugi strani prepričana, da izpodbijanja ne bo, da bo v torek zanesljivo slavila in da je ne bo nič ustavilo na poti do Bele hiše - niti to, da ankete kažejo, da bi Sanders precej gladkeje premagal Trumpa kot ne prav priljubljena nekdanja prva dama.

Clintonova je prav tako za CNN-ovo oddajo State of the Union dejala, da bi moral Sanders skleniti svojo kampanjo in začeti prepričevati svoje goreče podpornike (to so predvsem mladi in neodvisni), da se poenotijo okoli Clintonove.

Ob tem je izpostavila, da so jo leta 2008, ko je prvič kandidirala za predsednico, nekateri podporniki pozivali, naj se bori proti Baracku Obami vse do konvencije, a se je odločila, da raje prizna poraz, kot pa bije bridko bitko do konca, saj navsezadnje le delita podobne cilje in vrednote. "Ko se letošnja preliminarna sezona v torek bolj ali manj konča, pričakujem, da bo senator Sanders storil enako. To bi omogočilo stranki, da se poda na konvencijo poenotena."

Leta 2008 vztrajala do 7. junija
V ločenem intervjuju za ABC pa je Clintonova še dodala, da računa, da bo do zaprtja volišč v torek imela ne le več kot tri milijone glasov prednosti pred Sandersom, ampak tudi zadostno večino delegatskih glasov.

Sanders ima po drugi strani za seboj nekaj drugega - močno gibanje, ki kaže na drugo plat Amerike, plat, ki nasprotuje strankarskim klikam, eliti in korporacijam, plat, ki je v teh volitvah prvič zares postala tako jasno izražena. Tudi zato je "Berniejev učinek" nezanemarljiv dejavnik.

Ob tem pa velja tudi dodati, da je Clintonova leta 2008 v boju za nominacijo vztrajala do 7. junija, skratka, prav tako dolgo, kot za zdaj vztraja Sanders. Obama je magični prag delegatskih glasov, potrebnih za nominacijo, dosegel 3. junija.