70-letnemu Donaldu Trumpu je uspelo. Z ženo Melanio, po rodu Slovenko iz Sevnice, in sinom Barronom se bo januarja vselil v Belo hišo. Foto: Reuters
70-letnemu Donaldu Trumpu je uspelo. Z ženo Melanio, po rodu Slovenko iz Sevnice, in sinom Barronom se bo januarja vselil v Belo hišo. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je v prvem nagovoru po razglasitvi zmage močno spremenil svojo retoriko in pozval k poenotenju Američanov. Foto: Reuters
ZDA
Volilni boj Donalda Trumpa in Hillary Clinton je minil predvsem v znamenju nizkih udarcev, škandalov in nepriljubljenosti obeh kandidatov. Foto: Reuters
Trump
Zakonca Trump na volišču na Manhattnu. Foto: Reuters
New York
Volišče v New Yorku. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Zakonca Clinton po glasovanju v osnovni šoli v kraju Chappaqua v New Yorku. Foto: Reuters
Trump v velikem slogu osvojil Belo hišo
Američani za predsednika izvolili Trumpa
Analiza letošnje kampanje

Po do zdaj znanih podatkih je dobil 290 elektorskih glasov, njegova nasprotnica pa 228. Za zmago je bilo potrebnih 270 glasov od skupaj 538. Za dve zvezni državi, New Hampshire in Michigan, ki imata skupno 20 elektorskih glasov, obdelava podatkov še poteka, a na končni izid nimata več vpliva.

"Pirova zmaga" Clintonove
Clintonova je sicer dobila približno 200.000 več glasov volivcev kot Trump (trenutne "številke" so 59.739.748 proti 59.520.089), a kot že omenjeno, v ameriškem volilnem sistemu štejejo elektorji, kjer pa je potegnila krajši konec.

Republikanci imajo večino v kongresu
Volilni dan je bil popoln za republikance, saj so ohranili tudi večino v kongresu, to je v predstavniškem domu in v senatu. V "spodnjem" domu bodo zasedali 238 od 435 sedežev, v "zgornjem" pa jim zaenkrat kaže na 51 od 100 sedežev. Večina v kongresu bo Trumpu precej olajšala vladanje.


Trump se je zahvalil Clintonovi za njeno delo
"Ravno sem prejel klic senatorke Clintonove, ki nam je čestitala za zmago, jaz pa sem čestital njej in njeni družini. Hillary je dolgo in trdo delala v dolgem obdobju in dolžni smo jih zahvalo za njeno delo," je dejal Trump v prvem nagovoru po objavi izidov. "Vsem pravim: čas je, da stopimo skupaj kot združeni ljudje. Obvezujem se vsem Američanom, da bom predsednik vsem Američanom."

Ljudje pričakujejo, da bo vlada služila njim, in to bo tudi storila, je dejal Trump. Pozabljeni Američani ne bodo več pozabljeni. Napovedal je obnovo infrastrukture, ki "bo postala najboljša", ob tem pa naj bi zaposlili milijone ljudi. Posebno skrb bodo namenili veteranom, je dejal.

Dobro bomo shajali z vsemi na svetu, ki bodo želeli imeti dobre odnose z nami, je še poudaril. Mednarodni skupnosti je obljubil, da si bodo prizadevali za dobre odnose, da bodo iskali skupne točke, in ne konfliktov.

Trump se je med drugim poimensko zahvalil članom družine in nekdanjemu newyorškemu županu Rudyju Giulianiju, ki je Trumpa med kampanjo močno podpiral, pozdravil pa je tudi Bena Carsona, enega izmed številnih republikanskih kandidatov za predsedniško.

"Zdaj, ko se je končala kampanja, se naše delo dejansko šele začenja. To sta bili izjemni dve leti. Ljubim to deželo," je še dejal Trump.

Trumpa je kot predsednika na oder napovedal njegov podpredsedniški kandidat Mike Pence. "Najbolj sem hvaležen našemu predsedniku, čigar vizija in vodstvo bosta Ameriko znova naredila veliko. Veliko čast in privilegij imam, da vam lahko predstavim novega predsednik ZDA Donalda Trumpa."

Trump v četrtek že k Obami
Novoizvoljenega predsednika je kmalu po razglasitvi izidov poklical zdajšnji predsednik Barack Obama, ki mu je čestital in ga v četrtek povabil v Belo hišo, da se bosta pogovorila o prenosu predsedniških dolžnosti.

Trump zmagal v večini zveznih držav
Trump je zmagal v zveznih državah Kentucky, Indiana, Zahodna Virginija, Oklahoma, Tennessee, Misisipi, Južna Karolina, Alabama, Kansas, Wyoming, Južna Dakota, Severna Dakota, Teksas, Arkansas, Arizona, Louisiana, Nebraska, Ohio, Misuri, Montana, Severna Karolina, Florida, Idaho, Utah, Iowa, Georgia, Pensilvanija, Aljaska in Wisconsin.

Clintonova je zmagala v zveznih državah Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Minnesota, Rhode Island, Delaware, Okrožje Kolumbija, New York, Connecticut, Nova Mehika, Virginija, Kolorado, Kalifornija, Havaji, Oregon, Washington in Nevada.

Oba glasovala že dopoldne
Oba kandidata sta na volilni dan glasovala že dopoldne. "Tako sem srečna. Sem neverjetno srečna," je dejala Clintonova, potem ko je skupaj z možem Billom oddala svoj glas v osnovni šoli v Chappaqui v zvezni državi New York. Tam jo je pričakalo okoli 150 podpornikov, ki so vzklikali: "Gospa predsednica!"

"Zavedam se odgovornosti, ki prihaja," je dejala Clintonova. "Tako veliko ljudi računa na dober izid na teh volitvah in kaj to pomeni za našo državo. Storila bom vse, kar je v moji moči, če bom imela dovolj sreče, da bom danes zmagala," je dodala. Glasoval je tudi že njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine. Nekaj ur pred Clintonovo je glas oddal v domači zvezni državi Virginiji.

Svoj glas je nekaj ur za Clintonovo na volišču na Manhattnu oddal tudi Donald Trump v spremstvu žene Melanie. "Vse je zelo dobro," je izjavil, ko so ga zbrani novinarji vprašali, ali je slišal kaj o prvih izidih. Ob prihodu na volišče je najprej kupil nekaj od nekega otroka, ki je ponujal pecivo, nato pa se je podal v volilno kabino, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Prvi izide objavili v Dixvillu Notchu
Kot prvi so izide volitev že v petek dopoldne objavili v Dixville Notchu v državi New Hamsphire, kar počno že od leta 1960. V kraju z le 12 prebivalci je slavila Clintonova, ki je prejela 4 glasove, Trump pa dva.

Trump vložil tožbo zaradi podaljšanja volilnega časa
Donald Trump je vložil tožbo proti vodji volilnega imenika v okrožju Clark v zvezni državi Nevada zaradi podaljšanega glasovanja pretekli teden. Tožbo je vložil v ponedeljek, v njej pa vodji volilnega imenika očita, da je kršil zakon zvezne države in zahteva, da se glasovi z omenjenega volišča ločijo od drugih glasov, poroča Reuters. CNN je poročal, da so volitve na omenjenem volišču podaljšali za dve uri. Po besedah tiskovnega predstavnika okrožja pa na volišču niso podaljšali glasovanja, temveč so tistim, ki so ob uradnem zaprtju volišča čakali v vrsti na volišču, omogočili glasovanje.

​​Kot je pozneje poročal Reuters, je sodnik v zvezni državi Nevada zavrnil Trumpovo zahtevo za takojšnjo vložitev tožbe glede glasovanja na volišču v Las Vegasu pretekli teden.

Volitve na RTV Slovenija
MMC
: pestro dogajanje spremljamo v živo prek aplikacije MMCživo.

Radio Slovenija: volitve zaznamujejo vse informativne oddaje.

TV Slovenija: Ameriške volitve bodo tudi tema četrtkove Tarče z Dejanom Ladiko in Globusa z Igorjem Juričem.


Kampanja je trajala do samega konca

V zadnjih dneh se je 69-letna Hillary Clinton osredotočila na pridobivanje podpore Afro- in Latinskoameričanov ter mladih, 70-letni Trump pa je skušal pridobiti čim več nezadovoljnih demokratskih volivcev in volivk.

Kampanja pred tokratnimi volitvami je bila ena najnegativnejših v ameriški zgodovini, oba kandidata pa sta tekmeca obtoževala nesposobnosti in neprimernosti za predsedniški položaj.

Trump v velikem slogu osvojil Belo hišo
Američani za predsednika izvolili Trumpa
Analiza letošnje kampanje