Trump je močno porazil svoja tekmeca, slavila, sicer manj prepričljivo, pa je tudi Hillary Clinton. Vsej verjetneje je, da bosta prav onadva prejela nominacijo njunih strank za kandidaturo za najvišji politični položaj v državi. Foto: Reuters
Trump je močno porazil svoja tekmeca, slavila, sicer manj prepričljivo, pa je tudi Hillary Clinton. Vsej verjetneje je, da bosta prav onadva prejela nominacijo njunih strank za kandidaturo za najvišji politični položaj v državi. Foto: Reuters
false
Sanders je zmagal le v Rhode Islandu, a poraza proti Hillary Clinton še ne prizna. Foto: Reuters
false
John Kasich (levo) in Ted Cruz (desno) ne moreta več osvojiti dovolj delegatov, zato želita Trumpu le preprečiti, da osvoji nominacijo za predsedniškega kandidata. Foto: Reuters

Obe glavni ameriški stranki sta imeli v torek volitve, na katerih njuni volivci izbirajo kandidata oziroma kandidatko za predsednika oziroma predsednico, v petih državah na severovzhodu ZDA.

Donald Trump je osvojil večino glasov tako v Pensilvaniji kot v Marylandu, Rhode Islandu, Connecticutu in Delawaru. Po poročanju tiskovne agencije AP je Trump do zdaj tako osvojil 927 delegatov za strankarsko konvencijo junija v Clevelandu. Za osvojitev nominacije pa jih potrebuje 1.237.

Kljub zmagi pa ostaja odločitev 54 delegatov iz Pensilvanije neznanka. Ne glede na izide volitev se ti delegati namreč lahko odločijo po svoje, ker jim pravila državne stranke dovoljujejo, da se ne opredeljujejo vnaprej. Trump ima zato nov razlog, da se jezi na Republikansko stranko. Glede na izide vzporednih anket je Trump osvojil vse kategorije republikanskih volivcev, ki so sicer omejeni na bele moške in ženske.

Cruz in Kasich daleč zadaj
Senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je nekaj časa veljal za edinega, ki še lahko premaga Trumpa, ima zdaj najmanj 559 delegatov, guverner Ohia John Kasich pa 148. Nihče izmed njiju tako nima možnosti, da do konvencije dobi potrebnih 1.237 delegatov, zato sta sklenila pakt, da si ne škodujeta in skušata skupaj ustaviti Trumpa na poti do nominacije.

Cruz se bo tako posvetil kampanji v ključni državi Indiani, kjer bodo volitve 3. maja. Če Trump osvoji Indiano, ki je ena od desetih preostalih držav, kjer republikanci še niso volili, si bo Trump tako rekoč zagotovil končno zmago med republikanci, saj premočno vodi v anketah z delegati bogate Kalifornije in tudi drugih držav.

Trump pa je že po včerajšnjih zmagah tekmo razglasil za dobljeno. V govoru se je posvetil napadom na Hillary Clinton, ki jo je razglasil za nesposobno, in napovedal, da bo sam storil veliko več za ženske kot ona. Kot je zatrdil, ga imajo ženske veliko bolj rade kot nekdanjo zunanjo ministrico.

Sanders izgubil, a ni priznal končnega poraza
Bernie Sanders, neodvisni senator iz Vermonta, ki je izgubil v štirih državah, slavil pa v Rhode Islandu, poraza proti Hillary Clinton še ni priznal, čeprav so njegove možnosti za nominacijo zelo majhne.

Hillary Clinton ima namreč zdaj že 90 odstotkov vseh delegatov, potrebnih za zmago. Skupaj je to okoli 2.100, za zmago pa jih je potrebnih 2.383. Sanders je zbral 1.271 delegatov.

Glede na vzporedne ankete je Hillary Clinton v petih državah spet osvajala večino glasov žensk, manjšin in starejših, Sandersa pa so podprli mlajši od 30 let in beli moški.

Trump "spodbuja" Sandersa
Demokratski volivci bodo med Sandersom in Hillary Clinton izbirali še v 16 državah. Sandersov težek položaj skuša izkoristiti Trump, ki je senatorja iz Vermonta pozval, naj zaradi odnosa demokratske stranke do njega, nad čimer naj bi bil znani poslovnež zaskrbljen, sproži neodvisno kandidaturo. S tem bi seveda na novembrskih volitvah škodil Hillary Clinton in izboljšal možnosti za najverjetnejšega republikanskega kandidata.

Nekaj republikanskih volivcev bi gotovo raje izbralo Hillary Clinton kot Trumpa. Glede na vzporedne ankete v Pensilvaniji je bila namreč kar četrtina republikanskih udeležencev volitev naravnost prestrašena zaradi možnosti, da lahko Trump postane predsednik ZDA.

Nekdanja ministrica in senatorka iz New Yorka je v zmagovitem nagovoru podpornikom v Filadelfiji, kjer bo konec junija demokratska konvencija, povedala, da republikanski pristop ne bo zmanjšal neenakosti v ZDA niti povečal priložnosti za vse. Zaradi tega je pozvala Sandersove privržence, naj se ji pridružijo, podoben poziv pa je poslala neodvisnim volivcem in preudarnim republikancem.