Precej formalni stisk roke republikanske dvojice. Foto: Reuters
Precej formalni stisk roke republikanske dvojice. Foto: Reuters
Mike Pence s soprogo Karen. Foto: Reuters
Trump je svojega podpredsedniškega kandidata formalno razkril ob prisotnosti svojih otrok. Foto: Reuters
Donald Trump je najprej 30 minut razlagal o svojih dosežkih in kampanji, preden je na oder le povabil Mika Pencea. Foto: Reuters

Zgodba tako ni bil toliko njegov podpredsedniški kandidat, guverner Indiane Mike Pence, kot način najave.

Trump in Pence sta se v soboto le predstavila medijem v newyorškem hotelu, potem ko je republikanski predsedniški kandidat v četrtek najprej pošiljal v javnost namige, da je izbral konservativnega republikanca iz Indiane, ki je zvečer pristal v New Jerseyju.

V petek bi morala potekati skupna novinarska konferenca, nakar je Trump sporočil, da jo je zaradi terorističnega napada v Nici preložil. Zavladala je zmeda, še posebej zaradi poročil, da Trump razmišlja, da bi raje izbral koga drugega. Sam naj bi se bolj nagibal h guvernerju New Jerseyja Chrisu Christieju ali nekdanjemu predsedniku predstavniškega doma kongresa Newtu Gingrichu. A volilni štab in neopredeljeni republikanci so ga prepričali, naj ostane pri 57-letnem Penceu.

Najboljša izbira za stranko
Med tremi omenjenimi kandidati je bil Pence za stranko najboljša izbira, ker je dokazano konservativen, da se je Trump pustil prepričati, pa je potolažilo vodilne republikance, da newyorški magnat na položaju predsednika le ne bo povsem svojeglav, ampak bo poslušal nasvete. Obenem sta oklevanje z najavo in potem sama izvedba sprožila vprašanja, ali se bo Trump tako obnašal tudi, ko se bo na položaju predsednika srečal s krizo.

Številni niso mogli spregledati, kako je Trump predstavil Pencea javnosti. Republikanske kampanje so to "najpomembnejšo odločitev" kandidata v preteklosti pripravile skrbno in z veliko ceremonijo - Mitt Romney je na primer leta 2012 svojega podpredsedniškega kandidata predstavil na bojni ladji z množico privržencev in skupnim logotipom.

V hotelu na Manhattnu pa je bilo videti le Trumpovo ime, kandidat je pol ure govoril o vsem mogočem ter celo reklamiral svoj najnovejši hotelski projekt v Washingtonu, preden se je spomnil, zakaj je na odru. Zatrdil je, da je bil Pence njegova prva izbira in da bosta skupaj kandidata zakona in reda v nasprotju s "pokvarjeno Hillary".

Ostro nasprotuje splavu in istospolnim
Pence je podobno kritiziral demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton in dejal, da se bo z njo nadaljevala politika "odbijanja prijateljev ZDA" in "priklanjanja sovražnikom". Za Trumpa je zatrdil, da je dober človek, "legendarni poslovnež" in domoljub, ki bo odličen predsednik. Zanj je ustrezno spremenil svoja politična stališča, ki so bila v nasprotju s Trumpovimi, kot so prepoved vstopa muslimanom, iraška vojna in trgovinski sporazumi, lahko pa je ohranil goreče nasprotovanje splavu in homoseksualcem.

S tem se je "novinarska konferenca", na kateri ni bilo novinarskih vprašanj, končala in politika sta po formalnem stisku rok odšla vsak na svoje, demokrati pa so se začeli norčevati iz Trumpove domnevne neodločnosti in tudi iz zapletov okrog logotipa kampanje.

Clintonova je medtem objavila video, ki zbada Trumpa okrog "odločne" izbire podpredsedniškega kandidata, ob tem pa je še objavila seznam petih točk (spodaj), ki bi jih volivci morali vedeti o Miku Penceu, od njegove protigejevske zakonodaje do popolne prepovedi splava.

Trump in Pence sta se potem podala proti Clevelandu, kjer se v ponedeljek začenja nacionalna konvencija republikanske stranke, tam bosta uradno potrjena, stranka pa bo potrdila še svoj štiriletni program. Prišli bodo republikanci iz vseh delov ZDA, med katerimi pa ne bo kar nekaj prominentnih imen (Romney, oba Busha ...), niti guvernerja Ohia ne. John Kasich namreč še vedno zavrača izrek podpore Trumpu in udeležbo na konvenciji. Ohio je za republikance izjemno pomembna država, saj še noben republikanec ni zmagal na predsedniških volitvah brez zmage v Ohiu.