Teda Cruza je podprl tudi guverner Wisconsina Scott Walker. Foto: Reuters
Teda Cruza je podprl tudi guverner Wisconsina Scott Walker. Foto: Reuters
Zmagoviti dvig pesti Bernieja Sandersa. Foto: Reuters
Kljub porazu Trump in Clintonova v zanesljivem vodstvu

Donald Trump ima sicer še vedno visoko prednost, toda Cruz se približuje in nasprotniku nekoliko otežuje pot k osvojitvi 1.237 delegatov, ki jih potrebuje za republikansko nominacijo na konvenciji v Clevelandu, za kar pa ima senator iz Teksasa vseeno malo možnosti. Cruz je v Wisconsinu dobil približno polovico glasov, dobra tretjina je pripadla Trumpu, slaba petina pa Johnu Kasichu.

Cruz prepričan, da združuje republikance
Za Trumpom je težak teden, ko je razburil s spornimi komentarji o splavu in nacionalni varnosti, in napovedi so se uresničile, da bo v Wisconsinu doživel udarec. Da bi popravil škodo, ko je dejal, da bi morale biti ženske, ki splavijo, kaznovane, je na zborovanje v Wisconsin pripeljal ženo Melanio.

"Nocoj je prelomnica. Vedno bolj sem prepričan, da bo naši kampanji uspelo doseči 1.237 delegatov. Bodisi nam bo to uspelo pred Clevelandom bodisi v Clevelandu, ampak uspelo nam bo," je po zmagi na shodu v največjem mestu Wisconsina Milwaukeeju dejal Cruz in dodal, da "on združuje republikansko stranko", ter se dotaknil tudi demokratske stranke: "Hillary, pripravi se, prihajamo."

Kljub porazu Clintonova prepričljivo vodi
Trump je v podani izjavi odgovoril, da je Cruz slabše kot lutka strankarskih veljakov, označil ga je za trojanskega konja republikancev, poroča CNN. Napovedal je zmago v New Yorku in dodal, da je edini kandidat, ki lahko premaga Hillary Clinton. Trump ima trenutno zagotovljenih 740 delegatov, Cruz 514, Kasich pa 143.

Pričakovana je bila tudi zmaga Sandersa, ki je dobil šest od zadnjih sedmih strankarskih volitev, a Hillary Clinton še vedno prepričljivo vodi. Nekdanja prva dama ZDA se že nekaj časa ne ukvarja več z Wisconsinom, ampak je v New Yorku, kjer bodo ob Pensilvaniji naslednje demokratske volitve. V obeh zveznih državah vodi Clintonova. Sanders je v Wisconsinu sicer od 86 glasov dobil vsaj 44, a si jih je tudi Clintonova zagotovila najmanj 28.

Sanders v Wisconsinu dobil nov zagon
New York bo pomemben tudi za Trumpa. Ne le, da daje poleg Kalifornije največ delegatskih mest na konvenciji, ampak je tudi domača država in mesto Clintonove ter Trumpa, po nepisanem pravilu pa bi kandidati, če hočejo računati na zmago na zvezni ravni, morali zmagati v domači državi. Clintonova je v prepričljivem vodstvu, saj ji za 2.383 delegatov manjka še 640, Sandersu pa 1.327, poroča BBC.

Po zmagi je Sanders dejal, da mu uspeh "daje nov zagon", pohvalil pa je tudi napredek kampanje. Obenem je pristavil, da je prepričan tudi o svojih možnostih v New Yorku, državi, kjer se je rodil, a jo je v senatu predstavljala Clintonova. "Prosim, da zadržite skrivnost zase in je ne poveste Clintonovi, kajti postaja nekoliko nervozna, saj menim, da imamo lepe možnosti za zmago v New Yorku in osvojitev velikega števila delegatov v tej državi," je hudomušno zatrdil Sanders.

Kljub porazu Trump in Clintonova v zanesljivem vodstvu