Donald in Melania Trump na zborovanju pred nocojšnjimi preliminarnimi volitvami v Wisconsinu. Foto: Reuters
Donald in Melania Trump na zborovanju pred nocojšnjimi preliminarnimi volitvami v Wisconsinu. Foto: Reuters
Trump trdi, da ga je Melania rotila, naj ne vstopi v predsedniški boj, a ga zdaj stoodstotno podpira. Foto: Reuters
Ivanka Trump je bila očetu v neprecenljivo pomoč in je hodila z njim od ene postaje kampanje do druge tudi v visoki nosečnosti. Foto: EPA
Trump že pogleduje proti glavnim volitvam 8. novembra, kjer ga verjetno čaka Hillary Clinton. Foto: EPA

Melania Trump se je do zdaj držala pretežno v ozadju Trumpove kampanje - na njegovih zborovanjih je občasno navzoča le kot okrasek, kot svetovalka in tista, ki brani očetove seksistične izjave, pa je dejavnejša njegova hčerka Ivanka. A 34-letna poslovnica je prejšnji teden rodila, Trump pa se v zadnjih dneh pospešeno oddaljuje od ženskih volivk z izjavami, kot je tista, da bi morale biti ženske, ki se odločijo za nezakonit splav, kaznovane.

Po zadnji anketi New York Timesa in CBS-a kar tri četrtine vprašanih volivk na Trumpa gleda negativno. Ob odsotnosti Ivanke se je Trump zdaj odločil, da v kampanjo vključi še 45-letno Melanio, ki se je soprogu pridružila že na manjšem shodu v Wisconsinu v ponedeljek zvečer pred nocojšnjimi preliminarnimi volitvami.

"Ne glede na to, kdo si, moški ali ženska, vse obravnava enako," je povedala Trumpova na dogodku, ki je govorila samo eno minuto, pri tem pa brala iz zapiskov, poroča New York Times. Svojega soproga je pohvalila še kot "odličnega komunikatorja", "odličnega pogajalca" in "odličnega voditelja". "Kot morda do zdaj že veste, ko ga napadete, bo udaril nazaj desetkrat močneje. Borec je in če ga izvolite za predsednika, se bo bojeval za vas in za našo državo," je še dodala, na kar je Trump dahnil: "Tako lepo (povedano), tako lepo."

Melanijina fotografija v negativni kampanji
Melania priložnosti, da bi nastopala v okviru soprogove kampanje, ni ravno pograbila - kot je dejala, raje skrbi doma, na Manhattnu, za sina, desetletnega Barrona. A nehote se je v središču pozornosti znašla, ko je ena izmed skupin v podporo Trumpovemu tekmecu Tedu Cruzu v konservativnem, mormonskem Utahu lansirala negativni oglas z njeno golo fotografijo in pripisom "Spoznajte Melanio Trump, vašo prihodnjo prvo damo". Trump je odgovoril z nelaskavo fotografijo Cruzove soproge Heidi, zlepljeno s popolno fotografijo Melanie, nekdanje manekenke, danes pa oblikovalke nakita.

Kritiki so potezo označili za nizkotno in otročjo, Trump pa je pozneje skrušeno moral priznati, da je naredil "napako". Celo sam v šali priznava, da ga tako Ivanka kot Melania prosita, naj se vendar začne vesti malce bolj "predsedniško". "Dragi, tako briljanten si, tako bister. Obnašaj se predsedniško, to zate ni nobena težava," je Trump s posnemanjem Melanijinega naglasa skušal prepričati v nedeljo volivce v Wisconsinu. "Pa sem ji rekel: Ljubica, najprej moram zmagati, veš? Moram zmagati."

Trump vs. Hillary?
Čeprav se zdi, da Trump kakšnega resnega tekmeca med republikanskimi kandidati, ki bi mu še lahko odnesel nominacijo, nima, pa njegov štab že pogleduje proti glavnim volitvam, kjer ga najverjetneje čaka Hillary Clinton. V tem primeru si dodatnega izgubljanja ženskih glasov ne more privoščiti. Sporna izjava o kazni za ženske, ki se odločijo za splav (to je sicer pozneje omilil), je samo ena v dolgi vrsti spodrsljajev, ki si jih je Trump privoščil v zadnjih tednih.

Med drugim je tako odmevala tudi ovadba njegovega vodje kampanje Coreyja Lewandowskega, ki je na zborovanju na Floridi neko novinarko grobo odrinil, ta pa ga zdaj toži zaradi fizičnega napada. Kot piše Vanity Fair: "Moral je pripeljati žensko, da bi ustavil krvavenje."

Ni naključje, da se je ravno zdaj oglasila še nekdanja Trumpova soproga Ivana Trump, mati treh od njegovih petih otrok, ki pravi, da se Trump redno obrača k njej po nasvet, in meni, da bi bil odličen predsednik, ki bi se obdal z najboljšimi svetovalci. Ivana je v intervjuju za New York Post sicer dejala, da bi težko označila Trumpa za feminista ("Ljubi ženske, mislim pa, da ni feminist."), kar pa je pozneje preklicala in se odločila, da bi ga vseeno lahko označila za feminista.

Soproge - ključna komponenta
Soproge kandidatov so v ZDA običajno nepogrešljiv del vsake politične kampanje, saj so kot nekakšne priče značaja, ko svoje može hvalijo kot krepostne, poštene in zveste (državi). Trump upa, da lahko to vlogo opravi tudi Melania, čeprav, sodeč po odzivih volivcev, ti niso ravno najbolj prepričani. Medtem ko Lewandowski Melanio opisuje kot "izjemno pametno in artikulirano", je pod člankom v New York Timesu zaslediti večinoma posmehljive komentarje, češ da je tipična trofejna žena, da ne govori angleško, da se z njo nobena običajna Američanka ne more - in noče - poistovetiti, da je trapa, ki spi s šovinistom, pa tega niti ne prepozna, in da gre v resnici za novo klofuto ženskam.

Katie Packer, ustanoviteljica protitrumpovskega političnega akcijskega odbora (PAC) in soustanoviteljica Burning Glass, družbe, ki pomaga republikanskim kandidatom prenesti konservativna sporočila ženskam, meni, da bi bil potreben precej več kot samo nastop Trumpove soproge, da bi si pridobil podporo žensk. "Ne dobiš dodatnih točk, ker si všeč svoji ženi," pravi Packerjeva. "Splošno mnenje o njem je zdaj, da gre za seksista in rasista, kar bo težko popravil s tem, da na oder povabi enega črnca ali pa da njegova žena sodeluje pri kampanji."