Žižek je javnost pred ameriškimi volitvami razburil z izjavo, da bi, če bi bil ameriški državljan, glasoval za Trumpa, saj naj bi morda le-to sprožilo določene politične procese na levici. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Žižek je javnost pred ameriškimi volitvami razburil z izjavo, da bi, če bi bil ameriški državljan, glasoval za Trumpa, saj naj bi morda le-to sprožilo določene politične procese na levici. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Hillary Clinton, Bernie Sanders
Bernie Sanders, ki je pozicioniran precej bolj levo kot Hillary Clinton, ni uspel pridobiti podpore superdelegatov Demokratske stranke, kljub nestrinjanju s politiko Hillary Clinton pa jo je nato le podprl. Po številnih javnomnenjskih raziskavah bi imel Sanders proti Trumpu precej več možnosti kot Hillary Clinton. Foto: EPA

Žižek je pred volitvami razburil del javnosti, ko je za britansko televizijo Channel 4 News dejal, da bi kot Američan glasoval za Donalda Trumpa, čeprav je zaradi njega zgrožen. A po Žižkovem mnenju je bila "prava nevarnost" Hillary Clinton, saj da predstavlja inercijo sistema in se le pretvarja, da je družbeno progresivna, medtem ko je v resnici tesno povezana z bankami.

"Trumpa preziram, tudi njegovo obnašanje, in ne zanikam, da je izjemno nevaren," je za newyorški javni radio v četrtek pojasnil Žižek, ki vseeno meni, da levica v ZDA pretirava z označevanjem Trumpa ali njegovih privržencev kot fašistov.

Žižek vztraja, da ZDA niso diktatorska država in da Trump ne bo uvedel fašizma. "Morda sem nor, ampak mislim, da se ne bo zgodilo čisto nič velikega in hudega," je dejal Žižek po skupni predstavitvi prvega romana njegove soproge Jele Krečič z naslovom Ni druge ("None Like Her") v Brooklynu.

Hillary Clinton "bi morala bolj na levo"
"Skriti elitizem, neki prezir do navadnih ljudi, ki so dejansko politično nekorektni. V tem je splošna tragedija teh volitev. Clintonova je izgubila, ker se je prehitro rešila Bernieja Sandersa. Ona je mislila, če naj zmaga, mora iti na sredino. Ne. Ona bi morala iti še bolj na levo in bi na ta način dobila tiste obupane ljudi proti establišmentu, ki so glasovali za Trumpa," je dejal.

Žižek meni, da se je vzorec dosedanjih volitev spremenil in da sredina ni več zmagovalna. Tako Bill Clinton leta 1992 in potem 1996, kot Barack Obama leta 2008 in 2012, sta namreč osvojila volitve iz sredine. Sanders ni bil tako nesramen kot Trump in je bil podobno politično korekten kot Hillary Clinton, vendar volivcev ni navduševal s tem. "Njegovi tipični volivci so točno tisti navadni mali ljudje, ki bi prej volili za republikance. Poznam situacijo, sem bil v Vermontu," je dejal Žižek.

Analiza, ne napad
Po Žižkovem prepričanju se je ameriška levica tipično napačno odzvala na pojav Trumpa. Namesto analize so se odločili za napad s fašizmom. Za ameriški javni radio je izrazil upanje, da se bo zdaj sprožila neka nova politična dinamika, iz katere bo zrasla bolj avtentična levica. "Čeprav sem zelo pesimističen marksist in si ne želim proletarske revolucije," je dejal.

Svetovno znani filozof Demokratski stranki priporoča, naj odpravijo institut superdelegatov v času izbire strankarskega kandidata, ki so Sandersa stali zmage. Vodstvo stranke se ne sme vpletati v demokratične procese, odpraviti bi bilo treba elektorski sistem, volilni dan bi moral biti dela prost dan, glasovi pa bi se morali oddajati le na papirju, in ne prek elektronskih strojev, še meni Žižek.