THAAD je napreden protiraketni sistem. Foto: Reuters
THAAD je napreden protiraketni sistem. Foto: Reuters

Kot je povedal namestnik ameriškega državnega sekretarja za Vzhodno Azijo Daniel Russel, se ZDA dogovarjajo z mednarodnimi partnerji, vključno z Evropsko unijo, da bi Severni Koreji preprečili dostop do mednarodnega finančnega sistema po zadnjih jedrskih in raketnih poskusih.

"Zaradi pospešenega tempa raketnih poskusov Severne Koreje nameravamo namestitev izvesti po hitrem postopku. Rekel bi, takoj, ko bo mogoče," je na kongresnem zaslišanju povedal Russel in na vprašanje, ali je namestitev že dogovorjena, odgovoril pritrdilno.

Po besedah Russla je časovni razpored namestitve protiraketnega sistema v rokah Pentagona, katerega tiskovni predstavnik ni želel povedati, kdaj natančno se bo to zgodilo.

Namestitvi THAAD-a odločno nasprotuje Kitajska, ki je kot ena redkih zaveznic režima v Pjongjangu ključna za uspeh sankcij proti Severni Koreji. Russel je pojasnil, da si s Kitajsko delijo skrbi zaradi severnokorejskega jedrskega programa in opaziti je znaten napredek v pogovorih o sankcijah, čeprav mora "Peking še veliko postoriti".

Washington in Seul sta pogovore o namestitvi sistema THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) začela februarja letos, mesec dni po tem, ko je Severna Koreja izvedla svoj četrti jedrski poskus. Na začetku septembra je nato Pjongjang izvedel še peti jedrski poskus.