Jedrski poskus Severne Koreje je sprožil potres. Foto: Reuters
Jedrski poskus Severne Koreje je sprožil potres. Foto: Reuters
Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje je severnokorejskega predsednika Kim Džong Una označila za "maničnega brezobzirneža". Foto: Reuters
Varnostni svet je v torek spet obsodil izstrelitev treh severnokorejskih balističnih raket v Japonsko morje v času, ko je na Kitajskem potekal vrh držav skupine G20. Foto: Reuters
Svet obsodil poskus Severne Koreje
Mednarodna skupnost obsodila jedrski poskus

Ameriški predsednik Barack Obama, južnokorejska predsednica Park Geun Hje in japonski premier Šinzo Abe so se strinjali, da bodo izvedli dodatne pomembne korake, ki vključujejo nove sankcije. Z njimi bodo Severni Koreji pokazali, da imajo njena nezakonita in nevarna dejanja posledice. Obama je v odzivu sicer že opozoril pred "resnimi posledicami".

Najprej potres, potem priznanje
Sprva so južnokorejski seizmologi zaznali potres z močjo 5,0 v bližini poligona za izvajanje jedrskih poskusov Severne Koreje Pungje-ri, ameriška geološka služba je namerila potres z močjo 5,3 stopnje.

Sledilo je obvestilo severnokorejske televizije: "Naši jedrski znanstveniki so v državnem centru za jedrske poskuse izvedli poskusno jedrsko eksplozijo z novorazvitim jedrskim orožjem. Naša stranka je našim jedrskim znanstvenikom čestitala za uspešen jedrski poskus". Južnokorejski vojaški viri menijo, da naj bi šlo za eksplozijo 10-kilotonske bombe.

OSTER ODZIV SLOVENIJE
Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Slovenija "ostro obsoja današnji jedrski poskus in ponovno poziva Severno Korejo, da ustavi vse jedrske in balistične poskuse". Pjongjang pa poziva, da se vzdrži vseh nadaljnjih provokacij in v celoti spoštuje svoje mednarodne obveznosti, vključno z resolucijami Varnostnega sveta ZN-a.


Najbolj ogorčene države v regiji

Severnokorejski podzemni jedrski poskus je sprožil nov val obsodb, najbolj ogorčene so države v regiji. Japonski premier Šinzo Abe je preizkus označil za absolutno nesprejemljivega. Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje je severnokorejskega predsednika Kim Džong Una označila za "maničnega brezobzirneža".

Tudi ena redkih zaveznic Pjongjanga Kitajska je odločno obsodila jedrski preizkus in hkrati poudarila, da je Južna Koreja z načrti o namestitvi protiraketnega ščita na svojem ozemlju porušila strateško ravnovesje in povzročila napetosti na polotoku.

Poskus obsodile tako ZDA kot Rusija in EU
Ogorčenost so izrazile tudi zveza Nato, Velika Britanija, Nemčija in Francija. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je pred začetkom pogovorov z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem dejal, da so zaradi poskusa, "resno zaskrbljeni. Resolucije Varnostnega sveta ZN-a je treba strogo spoštovati. To sporočilo mora biti jasno."

John Kerry, ki je pred začetkom pogovorov povedal, da je že govoril z japonskim in južnokorejskim zunanjim ministrom, je dodal: "Jasno je, da sta Japonska in Južna Koreja zelo zaskrbljeni. Toda prav je, če rečem, da so Kitajska, Rusija in ZDA enako zaskrbljene. Poskušamo natančno ugotoviti, kaj se je zgodilo. Zagotovo bomo o tem govorili v ZN-u."

Iz urada visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini so sporočili, da jedrski poskus Severne Koreje pomeni novo neposredno kršitev mednarodnih obveznosti države in "resno grožnjo za mir in varnost v celotni regiji, pa tudi zunaj nje," zato se mora Pjongjang odpovedati svojemu jedrskemu orožju in sedanjemu jedrskemu programu na celovit, preverljiv in nepreklicen način. Pjongjang je ob tem pozvala, naj se znova vključi v verodostojen dialog z mednarodno skupnostjo, še zlasti v okviru šeststranskih pogovorov, da bi ustavili to "nezakonito in izjemno nevarno ravnanje".

Severna Koreja že pod sankcijami
Do zdaj najmočnejši severnokorejski jedrski poskus je bil sicer tretji februarja 2013, ko je razneslo bombo z močjo od šest do devet kiloton. Četrti poskus je Severna Koreja izvedla letos januarja, februarja pa je izstrelila raketo. Varnostni svet Združenih narodov je na to odgovoril z zaostritvijo sankcij proti Severni Koreji.

Tokratni domnevni jedrski poskus Severne Koreje na praznik ustanovitve države leta 1948 sicer ni bil popolno presenečenje, saj so satelitski posnetki zadnje dni prikazovali povečane dejavnosti okrog poligona za podzemne jedrske poskuse Pungje-ri, kjer so bili izvedeni vsi dosedanji jedrski poskusi od leta 2006 naprej.

Svet obsodil poskus Severne Koreje
Mednarodna skupnost obsodila jedrski poskus