Največji dosežek preteklega leta naj bi bila obtožba Madžara Laszla Csataryja. Foto: EPA
Največji dosežek preteklega leta naj bi bila obtožba Madžara Laszla Csataryja. Foto: EPA

Najnižjo oceno F so prejele Avstralija, Avstrija, Estonija, Latvija, Litva in Ukrajina.

Center, ki ima sedeža v Los Angelesu in Washingtonu, v poročilu kot največji dosežek preteklega leta ocenjuje obtožbo Madžara Laszla Csataryja, ki je bil kot poveljnik judovskega geta v zdaj slovaških Košicah leta 1944 odgovoren za premestitev okoli 15.700 Judov v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Za odločitev, ki je prinesla največ razočaranja, pa center ocenjuje odločitev avstralskega vrhovnega sodišča, ki je zavrnila prošnjo Madžarske za izročitev Csataryja.

V poročilu je objavljen tudi seznam najbolj iskanih nacističnih zločincev. Najpomembnejši še nekaznovani nacist je Alois Brunner, ki je Adolfu Eichmannu domnevno pomagal pri izgonu na desettisoče Judov v koncentracijska taborišča, vendar center opozarja, da je velika verjetnost, da je Brunner, ki se je rodil leta 1912, že mrtev.

Naslednji najbolj iskani zločinec je Aribert Heim, znan tudi kot "doktor Smrt", ki je domnevno s smrtonosno injekcijo ubil na desetine zapornikov v koncentracijskem taborišču Mauthausen. Tudi za Heima obstaja možnost, da je že umrl, in sicer leta 1992 v Kairu.