Ukrajinski vojaki se bodo urili z vojaki iz 15 držav. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki se bodo urili z vojaki iz 15 držav. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki
Poslavljanje ukrajinskih prostovoljcev od bližnjih pred odhodom na bojišče. Foto: Reuters

Po trditvah ZDA so bile skupne vojaške vaje, ki bodo potekale 11 dni, načrtovane še pred izbruhom krize na vzhodu Ukrajine, kjer že več kot pet mesecev potekajo spopadi med vladnimi silami in proruskimi uporniki.

V vojaških vajah nedaleč od meje s Poljsko sodeluje okoli 200 ameriških vojakov. Poleg njih so udeleženi še vojaki članic severnoatlantskega zavezništva in držav nekdanje Sovjetske zveze, ki sodelujejo v Natovem programu partnerstva za mir.

Predvidoma bodo vaje potekale do 26. septembra in naj bi jih v prihodnosti izvedli vsako leto. Vojaki bodo na vajah med drugim vadili deaktivacijo improviziranih bombnih naprav in organizacijo patrulj.

Ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej je v nedeljo zvečer sporočil, da so Natove članice začele Ukrajini dobavljati orožje, a ni razkril, za kakšno orožje gre in iz katerih držav prihaja.

Že na nedavnem vrhu Nata v Walesu je ukrajinski predsednik Petro Porošenko povedal, da potekajo pogajanja o dobavi orožja ukrajinskim silam. Predsednikov svetovalec Jurij Lucenko pa je razkril, da so dobaviteljice ZDA, Italija, Francija, Poljska in Norveška, kar so vse te države zanikale.

Nato je po vrhu sporočil, da zavezništvo ne bo pošiljajo orožja v Ukrajino in je odločitev o oboroževanju ukrajinske vojske prepustilo samim članicam.

Napetosti ne pojenjajo
Na vzhodu Ukrajine je kljub 5. septembra dogovorjenemu premirju še vedno napeto. V nedeljo je bilo na območju Donecka, ki velja za utrdbo proruskih upornikov, mogoče slišati topniško obstreljevanje, oblasti v Kijevu pa so upornike obtožile, da stopnjujejo napade na položaje ukrajinskih sil.

V nasilju na vzhodu Ukrajine je bilo od aprila ubitih okoli 2.600 ljudi, po nekaterih ocenah še nekaj sto več. Kijev in nekatere zahodne države obtožujejo Rusijo oboroževanja upornikov in napotitve svojih vojakov na ukrajinsko ozemlje, kar pa v Moskvi odločno zanikajo.

Nato zatrjuje, da ima Rusija na vzhodu Ukrajine nameščenih tisoč dobro oboroženih vojakov in še 20.000 v bližini meje. Rusija se pred obtožbami vseskozi brani, da so kakšni koli ruski vojaki, ki se borijo na strani upornikov, tam prostovoljno.