Foto:
Foto:

Palestinski minister za pogajanja Saeb Erekat pa je dejal, da ukrep verjetno ne bo prestrašil Izraela. Ameriška odločitev pomeni, da si bo moral Izrael denar sposoditi pri ameriških bankah za višje obresti. Celotna vsota ameriških posojil Izraelu znaša 9 milijard dolarjev.

Palestinci med drugim nasprotujejo gradnji varnostnega zidu na Zahodnem bregu, Izrael pa gradnjo upravičuje kot zaščito pred napadi palestinskih skrajnežev. Svetovalec izraelskega premiera Ariel Šaron, Zalman Šoval je dejal, da Izrael ne bo odstopil od gradnje varnostnega zidu, saj gre za "zadevo varnosti".

Colin Powell je optimističen
Ameriški državni sekretar Colin Powell pa jev pogovoru za nemški tednik Die Zeit izrazil optimizem zaradi novih pobud za mir na Bližnjem vzhodu. S tem je mislil na "ženevski sporazum", ki so ga oblikovali levičarski Izraelci in nekateri starejši palestinski voditelji. Hkrati je dodal, da bo morala nova palestinska vlada najprej pokazati svoje ukrepe proti terorizmu. "Ne moremo reči, da je bližnjevzhodni načrt mrtev. Nimamo samo novega palestinskega vodstva, pač pa tudi pozitivne premike na izraelski strani," je dejal Powell.

Med ohrabrujoče ukrepe je uvrstil tudi "zanimive izjave izraelskega premiera" Ariela Šarona, ki je minuli teden napovedal vrstno nepričakovanih "enostranskih" ukrepov.

IAEA na Bližnjem vzhodu ne želi jedrskega orožja
Vodja jedrskega nadzornega organa ZN-a Mohamed El Baradej je dejal, da so od Izraela zahtevali odstranitev vsega jedrskega orožja. Po njegovem bo Bližnji vzhod brez jedrskega orožja v korist vseh. Izrael še ni podpisal Sporazuma o o neširjenju jedrskega orožja in ni nikoli priznal, da ima jedrsko bombo. Po mnenju strokovnjak pa ima Izrael od 100 do 200 jedrskih bomb.

El Baradej se je minuli teden sestal z izraelskim zunanjim ministrom, Silvanom Šalomom, in mu namignil, da bi Izrael moral sporazum podpisati. Generalna skupščina ZN-a in generalna konferenca IAEA-ja sta od leta 1987 sprejeli že 13 resolucij, v katerih pozivajo Izrael, naj podpiše omenjeni sporazum - vse pozive je Izrael prezrl. Poleg Izraela je na Srednjem vzhodu Iran edina država, ki naj bi imela program jedrskega orožja.