Pjongbjong je obljubil, da bo uničil stolp za hlajenje v Jongbjonu. Foto: Reuters
Pjongbjong je obljubil, da bo uničil stolp za hlajenje v Jongbjonu. Foto: Reuters
Condoleeza Rice
S. Koreja obelodanila jedrski program

Ime Severne Koreje naj bi s seznama držav, ki podpirajo terorizem, umaknili v 45 dnevih. Bela hiša je hkrati napovedala, da bo dvignila sankcije proti Pjongjangu. Do premika je prišlo potem, ko je režim Kim Džong Ila Kitajski predal seznam svojih jedrskih dejavnosti in napovedal, da bo v petek uničil stolp za ohlajanje v svojem največjem jedrskem reaktorju. Reaktor v Jongbjonu je Severna Koreja zaprla zatem, ko je februarja lani na šestranskih pogovorih pristala, da bo končala svoje jedrske dejavnosti.

"Večstranska diplomacija je najboljši način mirnega reševanja jedrskega spora. Severna Koreja bi morala izkoristiti to priložnost, da obnovi svoje odnose z mednarodno skupnostjo," je severnokorejsko deklaracijo pozdravila tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino.

Deklaracija Severne Koreje naj bi po pričakovanjih analitikov vključevala le podatke o njenih poskusih bogatenja plutonija, ne pa tudi o njenem domnevnem bogatenju urana in jedrskem orožju.

Pjongjang mora dokazati odpoved programu
Najtežji del dogovora o jedrskem razoroževanju naj bilo iskanje odgovora na vprašanje, kaj se bo zgodilo z jedrskim orožjem, ki si ga je Severna Koreja nakopičila. Na srečanju zunanjih ministrov G8 v Kjotu je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice opozorila, da bo treba še potrditi, ali se je Pjongjang zares odpovedal vsemu jedrskemu orožju. V ta namen pričakuje, da bodo ZDA dobile dostop do severnokorejskega reaktorja, da se prepričajo.

Pred nerazkritjem vseh svojih jedrskih dejavnosti je Pjongjang opozoril tudi ameriški predsednik George Bush in ga hkrati pozval, naj podre vse svoje jedrske objekte.

Z jedrskim programom izsiljevala svet
Kritiki administraciji predsednika Busha očitajo, da je Severni Koreji popustila, ne da bi v zameno za to dobila kaj konkretnega. Obubožana, lačna in osamljena Severna Koreja je grožnjo s svojim jedrskim programom uporabljala za popuščanje ZDA in svojih prestrašenih sosed.

Japonska je medtem izrazila zaskrbljenost, da bi odstranitev Severne Koreje s terorističnega seznama izničila njena prizadevanja ugotoviti, kaj se je zgodilo z njenimi državljani, ugrabljenimi v Pjongjangu pred 20 leti.

T. V.

S. Koreja obelodanila jedrski program