ZDA se spopadajo z invazijo mladoletnih beguncev iz Srednje Amerike, ki prihajajo v obljubljeno deželo brez staršev, hkrati pa jih kot
ZDA se spopadajo z invazijo mladoletnih beguncev iz Srednje Amerike, ki prihajajo v obljubljeno deželo brez staršev, hkrati pa jih kot "mule" izkoriščajo mamilarski karteli. Foto: Reuters
Predsedniki Hondurasa, Gvatemale, Salvadorja in ZDA
Srednjeameriški trojček Honduras, Gvatemala in Salvador so države z najvišjimi stopnjami kriminala na svetu, kar je poglaviten vzrok otroške begunske invazije na ZDA. Foto: Reuters
Deportirana družina, ki so jo ZDA vrnile v Gvatemalo
Imigranti, tudi mladoletni, ki za ilegalno pot v ZDA zapravijo vse premoženje in se običajno še zadolžijo, ob deportaciji v domovino postanejo lahek plen za kartele. Foto: Reuters

V petek je Barack Obama v Beli hiši gostil predsednike Hondurasa, Salvadorja in Gvatemale, Juana Orlanda Hernandeza, Sancheza Cerena in Otta Pereza Molino, s katerimi je govoril o povečanem številu otrok, ki v zadnjih mesecih brez spremstva staršev prihajajo v ZDA.

Val mladoletnih priseljencev
Obama je po srečanju dejal, da vsi skupaj delijo odgovornost, da se spopadajo s povečanim številom otrok brez spremstva staršev ali skrbnikov, ki nezakonito prehajajo mejo med Mehiko in ZDA. Od oktobra jih je prišlo več kot 57.000, večinoma iz Hondurasa, Gvatemale in Salvadorja, kjer vlada neznosno nasilje mamilarskih in uličnih tolp, okrepljenih z nasilneži, ki so jih izgnali iz ZDA.

ZDA bodo zdaj vse otroke brez utemeljenega razloga za vstop v državo vrnile v njihove domovine. "Ne zaradi pomanjkanja sočutja, ampak ker smo pravna država," je dejal Obama. Bela hiša je srednjeameriškim voditeljem predstavila načrt začasnega pilotskega programa, po katerem bi v domačih državah preverili, ali si otroci zaslužijo status begunca v ZDA. Če bi bili do statusa upravičeni, bi jih potem tudi sprejeli. Na začetku bi to veljalo le za Honduras, nato pa bi program lahko razširili na druge države.

Poziv kongresu za sprejetje reforme
Ob tej priložnosti je Obama ponovno pozval republikance v kongresu, naj potrdijo imigracijsko reformo, ker vsebuje vse elemente za uspešno kosanje tudi s problemom povečanega števila otrok brez spremstva staršev. Republikanci v predstavniškem domu tega pred letošnjimi kongresnimi volitvami niso pripravljeni storiti.

Namesto reforme predlagajo začasne ukrepe za zajezitev vala begunskih otrok z napotitvijo nacionalne garde na mejo z Mehiko, povečanjem števila imigracijskih sodnikov in spremembo zakona iz leta 2008, ki bi omogočila hitrejše vračanje otrok Srednje Amerike. Tak predlog, ki bi stal manj kot milijardo dolarjev, bodo skušali potrditi do začetka kongresnih počitnic prihodnji teden.

Ustavitev deportacij dolgoletnih imigrantov
Obama je kongres že zaprosil za 3,7 milijarde dolarjev vreden paket ukrepov, kar pa se republikancem zdi predrago. Obamo obtožujejo, da je ustvaril problem imigracijskih otrok, in mu grozijo s postopkom za odstavitev (impeachment), če bo poskušal sam na svojo roko spreminjati imigracijsko zakonodajo. Obama je med drugim napovedal, da bo do sprejetja celovite reforme ustavil deportacije nezakonitih priseljencev, ki so v ZDA že vrsto let.