Vsak četrti brezdomec je nekoč nosil vojaško uniformo. Foto: EPA
Vsak četrti brezdomec je nekoč nosil vojaško uniformo. Foto: EPA
Ameriški vojaki
Najprej prvi v bojni liniji, potem pa od vseg pozabljeni. Foto: EPA

Zaskrbljujoče je, da je med nekdanjimi borci, ki zdaj prosjačijo na ulicah, vedno več mladih, ki so pred kratkim sodelovali v vojaških operacijah v Iraku in Afganistanu. Podatki državnega urada za borbo proti brezdomstvu za leto 2005 kažejo, da je bilo od skoraj 745.000 brezdomcev kar dobrih 194.000 vojnih veteranov.

Ministrstvo za vojne veterane je navedlo podatek, da je med njimi naštelo kar 1.500 veteranov, ki so sodelovali v vojnah, ki se še vedno niso končale, med njimi v Iraku in Afganistanu.

Cunami nemočnih veteranov?
Strokovnjaki ocenjujejo, da tako hitro širjenje brezdomstva in nezaposlenosti kaže na to, da se situacija v prihodnje ne bo izboljšala. Po njihovih trditvah so se vojni veterani iz vietnamske vojne v zavetišča za brezdomce začeli zatekati deset let po koncu vojne. "Kmalu bomo imeli pravi cunami, kajti število tistih, ki imajo zaradi vojn čustvene travme je zelo veliko," pravi Daniel Tooth, strokovnjak za težave vojnih veteranov iz zvezne države Pensilvanija.

Problem zapostavljenosti pride pozneje
John Keaveny, vietnamski vojni veteran in vodja združenja Nove smeri, ki pomaga veteranom brezdomcem in odvisnikom pravi, da se bodo morali veterani iz Iraka in Afganistana šele soočiti s problemi zapostavljenosti, ko vojni ne bosta več aktualni. "Pozabljeni bodo. Ljudem bo dovolj govorjenja o vojni in ti mladi bodo postali veterani, za katere ni nikomur mar. To se dogaja po vsaki vojni," je dejal in dodal, da ima njegovo združenje velike težave pri nagovarjanju mladih veteranov, naj se vključijo v programe, v katere so se že vključili njihovi starejši kolegi. Veliko tistim, ki so se vključili v razne rehabilitacijske programe, je uspela vrnitev v družbo, dobili so službe in si ustvarili družino, čeprav čustvenih brazgotin vojne ni mogoče nikdar odstraniti.

K. T.