Woodfox je bil zaprt od svojega 26. leta. Foto: Reuters
Woodfox je bil zaprt od svojega 26. leta. Foto: Reuters
Woodfoxov prvi javni nastop po izpustitvi na odru kulturnega centra Ashe v New Orleansu. Foto: AP

držale v samicah enega najbolj zloglasnih zaporov na svetu, Angole v Louisiani.

Woodfox je dejal, da gre najprej obiskat grob svoje matere, ki je umrla, medtem ko je bil zaprt, oblasti pa mu niso dovolile odhoda na pogreb. Izpuščen bi moral biti že junija lani, vendar se je tožilstvo Louisiane pritožilo na odločitev zveznega sodnika in prizivno sodišče mu je dalo prav.

Sodnik je prepovedal še tretji sodni proces proti Woodfoxu zaradi umora zaporniškega paznika v Angoli, potem ko sta bili dve obsodbi razveljavljeni.

Woodfox je bil v zaporu zaradi oboroženega ropa in napada, leta 1972 pa naj bi v Angoli pomagal ubiti paznika. Glavna priča proti njemu je bil serijski posiljevalec in morilec, ki je za nagrado od guvernerja Louisiane dobil pomilostitev.

Brez odškodnine
Posiljevalec je umrl pred drugim sojenjem, ko je porota upoštevala le eno stran in tudi ta obsodba je bila kasneje razveljavljena. Tožilci so se nato še tretjič spravili na Woodfoxa. V petek je dejal, da se je nehal bojevati in na uradnem zaslišanju ni ne priznal ne zanikal krivde, nakar je bil izpuščen.

Odškodnine za izgubljena leta ne bo dobil, vendar pa je dejal, da je prestar in preveč bolan, da bi vztrajal v zaporu. Angola je bila v sedemdesetih letih grozljiv kraj, kjer so pazniki zlorabljali zapornike.

Poleg Woodfoxa je bil član trojice še Herman Wallace, ki je oktobra 2013 umrl na svobodi, ker je bila tudi njegova obsodba za umor paznika razveljavljena. Robert King pa je bil izpuščen leta 2001 po razveljavitvi obsodbe za umor zapornika. Vsi trije so desetletja ždeli v samicah, ker so bili pripadniki militantnega gibanja temnopoltih Črni panterji in oblasti so se bale, da bodo s svojim aktivizmom "okužili" druge zapornike.