ZDA Mubaraka pozivajo k reformam. Foto: EPA
ZDA Mubaraka pozivajo k reformam. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Hosni Mubarak je že skoraj 30 let sogovornik svetovnih voditeljev. Foto: EPA

"Želimo mirno tranzicijo, da nihče ne bi zapolnil praznine, da ne bi bilo praznine in da bi obstajal dobro premišljen načrt, ki bo prinesel demokratično vlado. Prav tako ne želimo prevzema oblasti, ki bi vodil k represiji in končanju prizadevanj Egipčanov namesto demokracije," je dejala ameriška državna sekretarka. "Hočemo svobodne in pravične volitve in pričakujemo, da bo to izid trenutnega dogajanja," je še povedala Clintonova, ki pa ni hotela odgovoriti na vprašanje, ali je vlada Mubaraka stabilna.

Egiptovska vojska ni nasilna do miroljubnih protestnikov, zato se v tem trenutku ne pogovarjamo o ustavitvi ameriške pomoči Egiptu, je razkrila Clintonova. Dodala je, da je imenovanje podpredsednika Omarja Sulejmana "zgolj začetek" dolgega seznama reform, potrebnih v Egiptu.

Za miroljubno uveljavljanje pravic
Mednarodna skupnost je zaradi razmer v Egiptu izredno zaskrbljena. Predsednik ZDA Barack Obama se je na to temo v soboto sestal z varnostno službo. Bela hiša je po srečanju sporočila, da se bo še naprej osredotočala na "pozive k zadržanosti, podpori univerzalnih pravic in podpori konkretnih korakov, ki vodijo k politični reformi".

Podoben poziv so izrekli tudi voditelji Velike Britanije, Nemčije in Francije. "Predsednika Mubaraka pozivamo, naj se za vsako ceno izogne uporabi nasilja proti neoboroženim civilistom, protestnike pa, da uveljavljajo svoje pravice miroljubno," so v skupni izjavi zapisali britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Na dogajanje v Egiptu se je prvič odzval tudi Izrael. Premier Benjamin Netanjahu upa, da bodo z Egiptom tudi v prihodnje ohranili miroljubne vezi, in budno spremlja dogajanje v sosednji državi.