Obama je kralja Salmana gostil v Beli hiši. Foto: Reuters
Obama je kralja Salmana gostil v Beli hiši. Foto: Reuters

Kralj Salman se je prvič, odkar je januarja letos prišel na prestol v savdski monarhiji, mudil na obisku v ZDA, kjer se je srečal s predsednikom Barackom Obamo, ki je zagotovil, da jedrski dogovor preprečuje Iranu razvoj jedrskega orožja in predvideva temeljite preglede iranskih jedrskih objektov. Poleg tega je določena takojšnja vnovična uvedba sankcij, če bi prišlo do kršitev dogovora.

Savdsko Arabijo in druge zalivske države, ki nimajo najboljših odnosov z Iranom, skrbi umik sankcij, saj se bojijo, da bo to omogočilo Teheranu razširjeno podporo terorističnim skupinam v regiji in s tem destabilizacijo držav v soseščini. Ameriška administracija zagotavlja, da bo naredila vse, da bo Iranu preprečila destabilizacijo na Bližnjem vzhodu, potem ko bo Teheran znova imel dostop do odmrznjenih okoli 56 milijard dolarjev.

Eden od načinov podpore zalivskim zaveznicam bo tudi sodelovanje ZDA pri razvoju protiraketnega obrambnega sistema, urjenju posebnih enot, dobavi orožja, organiziranju skupnih vojaških vaj in preprečevanju nezakonitih prevozov iranskega orožja. "Odločeni smo zagotavljati zalivskim prijateljem politično in vojaško podporo, ki jo potrebujejo," je dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

Skupne skrbi glede Jemna in Sirije
Obama in Salman sta se pogovarjala tudi o vojni v Jemnu, kjer je Savdska Arabija na čelu koalicije arabskih držav, ki izvajajo letalske napade na položaje hutijevskih upornikov, potem ko so ti zavzeli precejšen del najrevnejše arabske države in iz prestolnice Sana pregnali zakonito izvoljene predstavnike vlade.

Obama je dejal, da državi delita zaskrbljenost glede Jemna, kjer je treba obnoviti delujočo vlado, ki bo vključujoča in bo sposobna olajšati težak humanitarni položaj, saj so spopadi zahtevali številne žrtve med civilisti.

Washington in Riad delita skrbi tudi zaradi državljanske vojne v Siriji, zato sta se ameriški in savdski voditelj pogovarjala o tem, kako priti do politične tranzicije in končati spopade, še prej pa onemogočiti Islamsko državo.