Novi predsednik Biden obljublja drugačno strategijo boja z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Novi predsednik Biden obljublja drugačno strategijo boja z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Novi ameriški predsednik Joe Biden želi z novimi ukrepi zajeziti širjenje virusa, kar je označil za eno glavnih prioritet. V ponedeljek naj bi (znova) uvedel prepoved vstopa v ZDA za vse neameriške državljane, ki so bili pred kratkim v Južni Afriki, Braziliji, Združenem kraljestvu, na Irskem in v 26 evropskih državah, ki dovoljujejo čezmejna potovanja. Izjeme veljajo za osebe s stalnim bivališčem v ZDA in družinske člane ameriških državljanov.

Zares nova je le prepoved vstopa iz Južne Afrike. Ameriški zdravstveni strokovnjaki se namreč bojijo, da bi novi južnoafriški sev lahko vplival na učinkovitost cepiv. ZDA so sicer prepoved vstopa iz Evrope uvedle že marca lani, iz Brazilije pa maja. Trump je nato prepovedi preklical tik pred Bidnovo inavguracijo 18. januarja.

Maske v javnem prometu prvič obvezne

Direktorica Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) Rochelle Walensky bo prav tako v ponedeljek podpisala odredbo, s katero bodo maske obvezne na vseh letalih, trajektih, vlakih, avtobusih, v taksijih in pri souporabi avtomobilov. CDC je doslej le priporočal maske v prometu. Trump je namreč nasprotoval prizadevanjem celotnega kongresa, naj bodo maske obvezne.

Od torka naprej bo za vstop v ZDA iz držav, od koder je to še dovoljeno, obvezen negativni izvid testa, ki ne sme biti starejši od treh dni od začetka potovanja, ali pa dokaz, da je oseba covid že prebolela. Američani bodo morali ob vrnitvi v domovino v sedemdnevno samoosamitev in se testirati v od treh do petih dneh po prihodu. CDC se sicer še odloča, ali bo negativen izvid testa obvezen tudi za polete znotraj države.

V javnem prevozu bodo maske prvič obvezne. Foto: EPA
V javnem prevozu bodo maske prvič obvezne. Foto: EPA

Bela hiša "komaj čaka" 1900-milijardni sveženj

Biden je medtem v kongres poslal nov sveženj za boj proti pandemiji, vreden 1900 milijard, s katerim bi med drugim pospešili tudi cepljenje v državi. "Komaj čakamo. Samo zato, ker je bil Washington doslej v zastoju, še ne pomeni, da se mora zastoj nadaljevati," je nov sveženj pomoči komentirala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Kongres je doslej odobril že 4000 milijard dolarjev za spopad z epidemijo, zato nekateri republikanci izražajo dvome o ustreznosti novega zadolževanja. Vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer je dejal, da imajo v primeru nestrinjanja na voljo tudi orodja, s katerimi bi lahko nova sredstva potrdili že z navadno večino. Kongresnike bo k odobritvi pozval tudi direktor nacionalnega gospodarskega sveta Brian Deese.

V ZDA je ob tem slišati vse več odprtih kritik ravnanja administracije prejšnjega predsednika Donalda Trumpa. Takratna koordinatorka odgovora na pandemijo Deborah Birx je denimo v intervjuju za televizijo CBS dejala, da so bili v Beli hiši ljudje, "ki so nedvomno verjeli, da je covid-19 izmišljotina".

Sorodna novica Kako se bo Bidnova ekipa bojevala proti pandemiji covida-19?

Zdravstveni strokovnjaki v strahu pred sevi pozivajo k hitremu cepljenju

Biden si želi, da bi v njegovih prvih 100 dneh na položaju cepili 100 milijonov Američanov. Zveznim uslužbencem je odredil nošnjo mask, k temu pa pozval tudi druge Američane, čemur je Trumpova administracija večinoma nasprotovala.

Vodja Bidnovega osebja Ron Klain je danes za televizijo NBC Trumpovo administracijo kritiziral, da sploh ni imela načrtov za distribucijo cepiva splošni javnosti. Bidnova administracija bo skušala zagotoviti "več cepiva, več cepilcev in več cepilnih mest", je dejal Klain.

V državi se sicer bojijo, da bi jih lahko virus z novimi mutacijami prehitel in da bi cepiva lahko postala neučinkovita. Bidnov kandidat za vodjo zdravstvenih služb v ZDA Vivek Murthy je danes na televiziji ABC News izrazil veliko zaskrbljenost zaradi novih sevov. 100 milijonov odmerkov cepiva v stotih dneh je zato po njegovih besedah minimalen, ne maksimalen cilj.

ZDA so sicer s 25 milijoni potrjenih okužb z novim koronavirusom daleč pred vsemi drugimi državami na svetu. Indija na drugem mestu je doslej potrdila 10,6 milijona okužb, navaja Univerza Johnsa Hopkinsa. Dnevno se v ZDA okuži okoli 175.000 ljudi.