Biden bo ohranil prepoved vstopa v ZDA iz nekaterih držav zaradi pandemije. Foto: Reuters
Biden bo ohranil prepoved vstopa v ZDA iz nekaterih držav zaradi pandemije. Foto: Reuters

Bela hiša je v ponedeljek sicer sporočila, da bo prepoved potovanj prenehala veljati 26. januarja, torej šest dni po Bidnovem prevzemu položaja, pod pogojem, da bodo potniki pred vstopom na letalo za ZDA imeli ne več kot tri dni star negativni izvid testa na novi koronavirus ali dokazilo, da so preboleli bolezen.

Trump je lansko pomlad zaradi pandemije covida-19 uvedel prepoved potovanj v ZDA za državljane EU-ja in Brazilije, ki nimajo dovoljenja za delo in bivanje v ZDA. Ustavili so se praktično vsi turistični in poslovni obiski.

Razlog za nenadno in nepričakovano Trumpovo odločitev o odpravi prepovedi tik pred iztekom njegovega mandata ni znan, saj se novi koronavirus še naprej širi po vsem svetu.

"Zdaj, ko se pandemija slabša in se po svetu pojavljajo novi, bolj nalezljivi sevi, ni čas za umik omejitev mednarodnih potovanj. Po nasvetu naše zdravniške ekipe 26. januarja ne nameravamo odpraviti omejitev. Prav nasprotno, saj nameravamo glede mednarodnih potovanj okrepiti ukrepe javnega zdravja, da omejimo širjenje covida-19," je sporočila Bidnova tiskovna predstavnica Jen Psaki.

Biden, ki je bil zelo kritičen do Trumpovega spopadanja s krizo, v skladu s pričakovanji ne bo rahljal ukrepov proti pandemiji.

Prepoved potovanj povzroča med drugim dodatno gospodarsko škodo letalskim družbam in prav tako hudo prizadeti turistični industriji. Ideja, da bi lahko prepoved odpravili hkrati z uvedbo obveznega testiranja pred potovanji, sicer dobiva vse več podpore.

Bidnova slovesnost za žrtve covida

V torek zvečer bodo po ZDA osvetlili številne znamenitosti, od Lincolnovega spominskega obeležja do stavbe Empire State Building, s čimer bo novoizvoljeni predsednik Joe Biden počastil skoraj 400.000 žrtev pandemije covida-19.

Biden in njegova podpredsednica Kamala Harris bosta vodila prižig sveč pri Lincolnovem spomeniku, sledil bo trenutek tišine in 400 udarcev zvonov v Narodni katedrali.

"Stotine mest, plemen, znamenitosti in skupnosti po vsej državi se je zavezalo, da se pokloni žrtvam v trenutku nacionalne enotnosti," je sporočil Bidnov inavguracijski odbor.

Po poročanju Reutersa naj bi ZDA v torek dosegle dva mračna mejnika covida-19 - 24 milijonov okužb in 400.000 umrlih.

Umrlo 399.000 bolnikov s covidom-19

V ZDA se je z novim koronavirusom okužilo približno 24 milijonov ljudi, umrlo pa je 399.000 bolnikov s covidom-19. Število smrti narašča v 30 ameriških zveznih državah, najbolj pa v Kaliforniji, kjer je doslej umrlo več kot 33.700 covidnih bolnikov.

Največ bolnikov je doslej umrlo v zvezni državi New York, in sicer 41.173, a tam število smrti trenutno narašča počasneje kot drugje.

V New Yorku je bilo doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 903.000 ljudi, z obema odmerkoma pa 104.000. Cuomo je izrazil razočaranje nad zvezno vlado, ki je obljubila, da bo sprostila rezerve cepiva, nato pa ugotovila, da rezerv ni več, saj so bile že razposlane. Cuomo je zato naslovil pisno prošnjo podjetju Pfizer, naj proda cepivo neposredno državi New York.

Po ZDA so doslej razdelili 31,2 milijona odmerkov cepiva, dejansko pa je bilo s prvim odmerkom cepljenih le 10,6 milijona ljudi. Čim hitreje želijo čim več ljudi cepiti v okrožju Los Angeles v Kaliforniji, kjer zdaj vsakih šest minut zaradi covida-19 umre en človek. Največ mrtvih na prebivalca je sicer v ZDA v Severni Dakoti, kjer zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev umre 185 ljudi.

Kalifornija je tudi prva zvezna država z več kot tremi milijoni okužb. Po številu okužb je na drugem mestu Teksas z več kot dvema milijonoma primerov, sledi Florida z 1,5 milijona pred New Yorkom z 1,3 milijona okužbami. V Teksasu je doslej umrlo 32.700 ljudi, na Floridi pa več kot 24.000.

Inavguracija bo potekala v močno zastraženem Washingtonu