ZDA niso podpisnica Rimskega statuta o ustanovitvi ICC-ja in ne priznavajo jurisdikcije tega sodišča. Foto: EPA
ZDA niso podpisnica Rimskega statuta o ustanovitvi ICC-ja in ne priznavajo jurisdikcije tega sodišča. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica ministrstva Elizabeth Trudeau je v torek dejala, da imajo ZDA svoj sistem ugotavljanja odgovornosti in se držijo najvišjih standardov. Poleg tega ZDA niso podpisnice Rimskega statuta o ustanovitvi ICC-ja in niso podvržene jurisdikciji tega sodišča. "Sami smo podrobno pregledali svoja dejanja in v številnih primerih so ljudje odgovarjali," je dejala.

Glavna tožilka ICC-ja v Haagu Fatou Bensouda je v ponedeljek objavila izsledke uvodne preiskave domnevnih vojnih zločinov ameriške vojske in obveščevalne agencije Cia v Afganistanu in napovedala, da se bo na njihovi podlagi odločila o uvedbi polne preiskave. Če bo tožilka sodnike zaprosila za polno preiskavo, bo ICC sprožil doslej najbolj kompleksno in politično sporno preiskavo.

Medtem je Rusija formalno umaknila svoj podpis z Rimskega statuta, na podlagi katerega je bil ustanovljen ICC. Na ruskem zunanjem ministrstvu so dejali, da sodišču ni uspelo uresničiti upov mednarodne skupnosti. ICC je sicer v začetku tedna objavil izjavo, da sta Rusija in Ukrajina po njegovi oceni v oboroženem konfliktu, Krim pa da je okupirano ozemlje, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Rusija je pristopila oziroma podpisala Rimski statut ICC-ja, katerega namen je pregon vojnih zločinov, leta 2000.

So Američani mučili in posiljevali?
Tožilka je ugotovila, da so Američani "morda" zagrešili vojne zločine z okrutnimi in nasilnimi zaslišanji ujetnikov v Afganistanu večinoma leta 2003 in 2004. Zagotovila je, da se bo o uvedbi polne preiskave odločila hitro, saj obstaja podlaga za prepričanje, da so Američani med zaslišanji uporabljali metode, kot so mučenje, okrutnost in tudi posilstva.

Ameriški postopki z ujetniki naj ne bi bili dejanja posameznikov, ampak del politike za pridobivanje informacij vojnega značaja. Tožilka ICC-ja je ugotovila tudi, da so Američani najverjetneje mučili 27 ujetnikov tudi v skrivnih zaporih Cie na Poljskem, v Romuniji in Litvi.