Fatou Bensouda vodi tožilski urad pri ICC-ju. Foto: Reuters
Fatou Bensouda vodi tožilski urad pri ICC-ju. Foto: Reuters

Tožilka je ugotovila, da so Američani "morda zagrešili vojne zločine" z okrutnimi in nasilnimi zaslišanji ujetnikov v Afganistanu večinoma leta 2003 in 2004.

Bensouda je zagotovila, da se bo o uvedbi polne preiskave odločila hitro, saj obstaja podlaga za prepričanje, da so Američani med zaslišanji uporabljali mučenje in okrutno ravnanje ter med drugim tudi posilstva.

Tožilka je v predhodni preiskavi zločinov v Afganistanu od maja leta 2003 tudi presodila, da ima podlago za ugotovitev, da so vojne zločine ob ameriški vojski in Cii v Afganistanu storili tudi talibani in njihovi zavezniki ter afganistanske vlade sile. Talibani in njihovi zavezniki so od leta 2007 do konca 2015 ubili 17.000 civilistov v številnih napadih na šole, bolnišnice in mošeje, je poudarila.

Mučenje v skrivnih zaporih
Ameriško ravnanje z ujetniki naj ne bi bila dejanja posameznikov, ampak del politike za pridobivanje informacij vojnega značaja.

Tožilka je ugotovila tudi, da so Američani najverjetneje mučili 27 ujetnikov tudi v skrivnih zaporih Cie na Poljskem, v Romuniji in Litvi.

Če bo tožilka sodnike zaprosila za polno preiskavo, bo ICC sprožil doslej najbolj kompleksno in politično sporno preiskavo.

ZDA sicer niso ratificirale Rimskega statuta, pravne podlage za ustanovitev ICC-ja, zato ni pričakovati, da bo Washington sodeloval pri morebitni ICC-jevi prvi preiskavi ameriške vojske.