Savdijci bodo po novem okrepljeni z različnim ameriškim orožjem. Foto: EPA
Savdijci bodo po novem okrepljeni z različnim ameriškim orožjem. Foto: EPA
Ameriški predsednik Obama med pogovori s savdskim kraljem Abdulahom. Foto: EPA

Kongres ima do 20. novembra čas, da posel ustavi. Sestal pa se bo po volitvah in med 15. ter 19. novembrom razpravljal o nameravani prodaji, ki sicer ne bi smela biti problematična, saj bo zagotavljala delovna mesta v ameriški obrambni in drugi industriji, Savdska Arabija pa je zaveznik, ki bo za razliko od Izraela orožje plačal s svojim denarjem in ne ameriškim.
Glavni ameriški zaveznik na Bližnjem vzhodu Izrael doslej uradno še ni izrazil nasprotovanja prodaji orožja. Razume se tudi, da oborožitev ne bo boljša od tiste, ki jo ZDA zagotavljajo Izraelu.

ZDA, Izrael in Savdska Arabija imajo trenutno največ težav z Iranom in na prodajo orožja je treba gledati predvsem v tej luči. Posel Pentagon opravičuje tudi s potrebami savdskih varnostnih sil v vojni proti terorizmu. Savdska Arabija ima denar ter je pripravljena orožje kupiti, in če ga ne bo od Američanov, so v vrsti druge države, kot so Rusija, Kitajska, Velika Britanija ali Francija, ki se ne bi branile zaslužka.

Bogat arzenal
Savdska Arabija je nazadnje kupila večjo količino orožja od ZDA leta 1992, ko je bil nakup 72 lovcev F-15 vreden devet milijard dolarjev, zadnja letala pa je Rijad dobil novembra leta 1999. Ta letala zdaj že potrebujejo obnovo in nadgradnjo, kar je vključeno v novo prodajo. ZDA nameravajo prodati do 84 novih lovcev F-15, kar bo skupaj z nadgradnjo starih stalo okrog 30 milijard dolarjev. Prva nova letala naj bi bila dostavljena šele leta 2015.

Prodaja vključuje tudi 72 helikopterjev blackhawk, 70 protitankovskih helikopterjev apache skupaj s 640 raketami hellfire, 36 helikopterjev little bird ter tisoč satelitsko vodenih pametnih bomb, 400 vodljivih izstrelkov harpoon za mornarico in 600 posebnih raket za uničevanje radarjev.

Ker Al Kaida radarjev in tankov nima, je tovrstna oborožitev predvsem sporočilo Iranu, ki s svojim jedrskim programom sproža preplah v ZDA in v soseščini.