"Če bodo pretiravali, potem seveda tega ne bomo mirno opazovali," je za ameriški javni radio (NPR) opozoril Malley. "Pripravljeni smo se vrniti k sporazumu in odpraviti vse sankcije, ki niso v skladu s sporazumom. Če se Iran želi vrniti k sporazumu, potem ima odprto pot. Če se ne želi vrniti in nadaljuje s tem, kar dela zdaj, kar je zavlačevanje diplomacije in pospeševanje jedrskega programa, bomo morali ustrezno odgovoriti," je še dejal Malley, vendar ni pojasnil, kaj to natančno pomeni.

ZDA in Iran imajo na teh pogajanjih posredne pogovore. Posrednik med njima je evropski odposlanec Enrique Mora.

Nekdanji predsednik Donald Trump je ZDA leta 2018 enostransko umaknil iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, ki ga je dosegla vlada predsednika Baracka Obame leta 2015 in je predvidel odpravo sankcij v zameno za mednarodni nadzor iranskega jedrskega programa.

Trumpova vlada je po umiku iz sporazuma znova začela uvajati sankcije, Iran pa postopoma opuščati obveznosti iz sporazuma. Zdajšnji predsednik ZDA Joe Biden je izrazil pripravljenost, da vrne ZDA k jedrskemu sporazumu, vendar Teheran to pogojujejo z vnaprejšnjo odpravo vseh sankcij, ki jih je uvedla Trumpova vlada.

Pogajanja so se začela kmalu po Bidnovem prevzemu oblasti, vendar so se po izvolitvi novega iranskega predsednika Ebrahima Raisija prekinila.

Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi se je pred kratkim vrnil z obiska v Iranu in sporočil, da ni bilo nobenega napredka pri spornih vprašanjih.