Obama je začrtal novo usmeritev ameriške vojske. Foto: Reuters
Obama je začrtal novo usmeritev ameriške vojske. Foto: Reuters
Ameriški vojak
ZDA so se popolnoma umaknile iz Iraka in zmanjšujejo svojo vojaško prisotnost v Afganistanu. Foto: EPA

Na eni redkih novinarskih konferenc v Pentagonu je Obama pojasnil, da se obdobje vojn končuje in se ZDA spoprijemajo s težkimi gospodarskimi razmerami. Zaradi tega bo moralo obrambno ministrstvo v naslednjih desetih letih pozabiti na 487 milijard dolarjev, za kolikor se bo zmanjšal vojaški proračun.

V skladu z novo strategijo se ZDA ne bodo več podajale v vojne avanture in gradnje nacij, kot je bil primer v Iraku, ampak se bodo osredotočile na sodelovanje z zavezniki pri svetovanju in urjenju. Večjo vlogo bodo dobile posebne enote, katerih število se bo povečalo, zmanjšalo pa se bo predvsem število pripadnikov kopenske vojske in marincev.

Pentagon je novo strategijo pripravljal več mesecev in po mnenju analitikov največjo spremembo prinaša odstop od tradicionalne pripravljenosti ZDA, da hkrati vodijo dve veliki vojni. To sicer v strategiji ni posebej omenjeno, vendar pa na to nakazuje logika manjše porabe.

Obama je zagotovil, da se bodo ZDA še naprej sposobne boriti proti teroristom, hkrati pa se bo treba posvetiti novim grožnjam, kot sta Iran in Kitajska.

Zaradi tega bodo ZDA okrepile svojo prisotnost na območju Tihega oceana, medtem ko naj bi se najbolj zmanjšalo število vojakov v Evropi. Povečala se bo tudi sposobnost za spletno vojskovanje in protiraketno obrambo.

ZDA bodo ostale dominantna vojska
V pričakovanju kritik nove strategije je Obama dejala, da je za nekatere krčenj porabe preveč in za druge premalo. Sam odgovarja, da je bistvo nove strategije ohraniti sposobnost boja proti teroristom, ohraniti odvračalni dejavnik jedrskega orožja, zaščititi domovino in odvračati ter poraziti kakršno koli možno agresijo.

Kritike lahko Obama pričakuje predvsem od številnih skupnosti, ki so odvisne od vojaške porabe, saj računajo na delovna mesta, od tega pa so odvisne tudi usode politikov, ki se zato upirajo krčenju porabe.

Predsednik je obljubil, da bo imela ameriška vojska na voljo še vedno toliko denarja kot deset največjih vojsk takoj za njo skupaj. Zatrdil je, da bodo ZDA še naprej ostale dominantna vojaška sila na svetu.