Izraelski premier Netanjahu je poslance svoje stranke obvestil, da se glede priključitve naselbin pogovarja z ZDA. Foto: Reuters
Izraelski premier Netanjahu je poslance svoje stranke obvestil, da se glede priključitve naselbin pogovarja z ZDA. Foto: Reuters
Shvut Rachel
Ena izmed spornih judovskih naselbin, Švut Rahel, na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Mahmud Abas in Vladimir Putin
Palestinski voditelj je ruskemu predsedniku dejal, da zavrača ameriško posredovanje v izraelsko-palestinskem konfliktu. Foto: Reuters

s katero bi si Izrael priključil judovske naselbine na okupiranem palestinskem Zahodnem bregu.

"ZDA in Izrael se nikoli niso pogovarjali o takšnem predlogu. Predsednik ostaja osredotočen samo na svojo izraelsko-palestinsko mirovno pobudo," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Raffel.

"Glede na vprašanje izvajanja suverenosti vam lahko povem, da se že nekaj časa o tem pogovarjam z Američani," je po trditvah tiskovnega predstavnika, ki ga je navajal AFP, Netanjahu dejal poslancem svoje stranke Likud. Netanjahu je poslancem razložil, da se želi o vsaki taki odločitvi uskladiti z ZDA, ker so za Izrael strateškega pomena.

Izraelski premier je pod pritiskom nacionalističnih strank, da naj sprejme zakonodajo, s katero bi si Izrael priključil številne naselbine na Zahodnem bregu. Zakonodajo sta predlagala dva poslanca; med njima je tudi eden iz Likuda. Netanjahu je obravnavo sporne zakonodaje v nedeljo po letalskih napadih na Sirijo zaradi varnostnih pomislekov ustavil.

Politični komentator Radia Izrael je sicer Netanjahujeve izjave označil kot ideološke, saj naj bi z njimi želel predvsem pomiriti nacionalistične poslance in preprečiti negativne posledice zaustavitve obravnave.

"Izrael je Američane seznanil z različnimi predlogi izraelskega parlamenta, ZDA pa so izrazile jasno stališče, da želijo nadaljevati v skladu z mirovnim načrtom predsednika Donalda Trumpa," so v izjavi še sporočili iz Netanjahujevega urada.

Abas ne priznava mirovnega posredovanja ZDA
Palestinski voditelj Mahmud Abas je na obisku v Moskvi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejal, da Palestina ne more več sprejemati ZDA kot posrednika v pogovorih z Izraelom. "Izjavljamo, da od zdaj naprej zavračamo sodelovanje z ZDA kot posrednikom, saj nasprotujemo njihovim dejanjem," je dejal Abas.

Abas prav tako predlaga razširitev t. i. kvarteta za Bližnji vzhod, ki ga sestavljajo ZDA, Združeni narodi, Evropska unija in Rusija in rešitev palestinsko-izraelskega konflikta po vzoru iranskega jedrskega programa.

Tiskovni predstavnik Abasa se je pred pogovori odzval tudi na Netanjahujeve trditve o pogovorih z ZDA. Nihče nima pravice o razpravljanju glede položaja okupiranega palestinskega ozemlja," je sporočil Abu Rdaniah in dodal, da bi vsaka priključitev uničila vse poskuse ohranjanja mirovnih pogovorov.

Putin s Trumpom o Bližnjem vzhodu
Na začetku pogovorov z Abasom je Putin sporočil, da se je v telefonskem pogovoru slišal s predsednikom Trumpom, s katerim sta razpravljala o mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu. Putin je dejal, da je situacija v regiji daleč od tega, kar si Rusija želi videti, Reuters povzema poročanje ruskih tiskovnih agencij.

Predsednik Trump še ni napovedal novega mirovnega načrta za Izrael in Palestino, je pa v intervjuju za izraelski časnik Israel Hayom, izdanem v nedeljo, naselbine označil za nekaj, kar zapleta mirovni proces, in Izrael pozval k pazljivosti. "V tem trenutki si Palestinci ne prizadevajo za mir. Nisem niti popolnoma prepričan, da si Izrael prizadeva za mir," je Trump za časnik izrazil dvom o mirovnem procesu.

Zasedba Zahodnega brega leta 1967
Zakonodaja bi bila nov hud udarec za rešitev dveh držav med Palestino in Izraelom. Če bi Izrael enostransko priključil judovske naselbine, bi to zagotovo sprožilo nov val ogorčenja v mednarodni skupnosti. Judovske naselbine na Zahodnem bregu, ki ga je Izrael zasedel po vojni leta 1967, večina obravnava kot nezakonite.