Američani so prevoze najhuje ranjenih s Haitija ustavili v sredo, danes pa bodo poleti spet zaživeli. Foto: EPA
Američani so prevoze najhuje ranjenih s Haitija ustavili v sredo, danes pa bodo poleti spet zaživeli. Foto: EPA
Haiti
Brez strehe nad glavo je v potresu ostalo več kot milijon ljudi. Foto: EPA
Haiti
Mednarodne organizacije delijo pomoč prebivalcem Haitija, ki so ostali brez vsega. Foto: EPA

Prevoz najhuje ranjenih bolnikov s Haitija so ZDA ustavile v sredo zaradi "logističnih težav", zdravniki, ki na Haitiju oskrbujejo bolnike, pa so ob tem opozorili, da bodo številni umrli, če ZDA prevozov ne bodo spet vzpostavile. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Vietor je v nedeljo zvečer povedal: "Prejeli smo vsa zagotovila, da imamo tako mi kot naši mednarodni partnerji dovolj sredstev, zato bomo lahko v ponedeljek ranjence spet odvažali."

"Letalske prevoze bomo ponovno vzpostavili v dvanajstih urah. Zdravniki paciente pripravljajo na prevoz, mi pa imamo pripravljeno tudi posebno pediatrično ekipo, ki bo pomagala med prevozi, če bo to potrebno," je še povedal Vietor. Povedal je tudi, da ameriška vlada sodeluje z mednarodnimi partnerji in nevladnimi organizacijami, s katerimi se trudijo, da bi okrepili pomoč haitijskim prebivalcem in ranjencem.

Florida zaradi ranjencev s Haitija v stiski
Od potresa, ki je 12. januarja prizadel Haiti in kjer je umrlo približno 200.000 ljudi, več kot milijon pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, so ameriška letala s Haitija prepeljala že več sto ranjencev s poškodbami hrbtenice, opeklinami in drugimi hujšimi poškodbami. Večina se jih zdravi na Floridi.

Guverner Floride Charlie Crist je administracijo predsednika Baracka Obame že prejšnji teden opozoril, da bodo zmožnosti floridskega zdravstvenega sistema kmalu dosegle maksimum, še posebej na področju prve pomoči in zdravljenja telesnih poškodb. Zvezno vlado je zato Crist pozval, naj pritegne nacionalni zdravstveni sistem za primere katastrof, ki po navadi plačuje za pomoč žrtvam.

Sojenje domnevnim tihotapcem otrok
Medtem se bo danes začelo sojenje desetim Američanom, ki jih je haitijska policija v soboto prijela na meji z Dominikansko republiko, ko so hoteli iz države nezakonito prepeljati 33 otrok. Mednarodna človekoljubna organizacija za pomoč otrokom SOS Children's Villages je poročala, da je deklica, ki je bila med 33 otroki, trdila, da so njeni starši še živi, in da je bila prepričana, da so jo Američani odpeljali na taborjenje.

Na območjih, ki jih potres pred skoraj tremi tedni ni huje prizadel, so odprli prve šole. V prestolnici Port-au-Prince, kjer je bilo uničenih tri četrtine šol, pa šolarji še nekaj časa ne bodo sedli v šolske klopi.

Večina otrok, ki so jih skušali nezakonito prepeljati s Haitija, je bila v slabem zdravstvenem stanju, bili so lačni in dehidrirani. Najmlajša med njimi, trimesečna deklica, je bila tako dehidrirana, da so jo morali takoj odpeljati v bolnišnico. Haitijske oblasti so sporočile tudi, da otroci pri sebi niso imeli nobenih dokumentov in da nihče izmed njih ni imel potrdila, da so resnično ostali brez staršev.

Američani, ki so v priporu v Port-au-Princeu, so ob prijetju trdili, da peljejo otroke v sirotišnico v Dominikansko republiko. Bili naj bi pripadniki človekoljubne organizacije New Life Children's Refuge, povedali pa so, da so bili prepričani, da bodo lahko otroke prepeljali v sosednjo državo. "Številni ljudje, tudi dominikanske oblasti, so nam povedali, da bomo lahko otroke prepeljali na varno. Nismo vedeli, da za to potrebujemo dodatno dokumentacijo," je povedala ena izmed osumljenih.

Oblasti morajo odobriti vsako posvojitev
Haiti je zaradi številnih poskusov nezakonitega tihotapljenja otrok vzpostavil nov nadzor nad trgovino z otroki, ki se je po rušilnem potresu razcvetela. Oblasti na Haitiju se bojijo, da so otroci, ki so v potresu ostali brez staršev, še posebej ranljivi in jih je treba zaščititi pred ugrabitvami in nezakonitimi posvojitvami, zato so sprejeli nov zakon, ki zapoveduje, da mora biti vsaka posvojitev odobrena od vlade.

V soboto je program Združenih narodov za hrano (World Food Programe) začel razdeljevati pomoč na 16 mestih po haitijski prestolnici Port-au-Prince, njihov cilj pa je nahraniti dva milijona ljudi. Ženske bodo lahko od človekoljubnih delavcev prevzele vsaka po 25 kilogramov riža, kar naj bi bilo za eno družino dovolj za dva tedna.