Hutijski uporniki so mesto Sana prevzeli pred tremi leti. Foto: Reuters
Hutijski uporniki so mesto Sana prevzeli pred tremi leti. Foto: Reuters

vet Združenih narodov za človekove pravice se je odločil, da bo v Jemen poslal skupino uglednih strokovnjakov za vojne zločine, ki bodo preverili obtožbe o domnevnem kršenju človekovih pravic v državi.

Za ustanovitev neodvisne preiskave so si prizadevale predvsem evropske države in Kanada.

V Jemnu koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, od marca leta 2015 napada hutijske upornike. Pri tem naj bi bombardirali tudi šole, tržnice, bolnišnice in druge civilne objekte. Človekove pravice naj bi kršili tudi hutijski uporniki, ki jih podpira Iran. Skupina strokovnjakov za vojne zločine bo preverila tudi te obtožbe.

Savdska Arabija je zadnji dve leti uspešno blokirala poskuse ustanovitve neodvisne preiskave. Ta teden je v medije pricurljalo pismo, v katerem kraljevina grozi z gospodarskimi in diplomatskimi ukrepi proti članicam Sveta ZN-a za človekove pravice, ki bi podprle predlog EU-ja in Kanade.

Savdijci sprejeli kompromis
Savdski predstavnik v svetu Abdulaziz Alvasil je na koncu v petkovem glasovanju podprl resolucijo, ki je nekoliko omilila prvotni predlog. Prvi osnutek je namreč predvideval ustanovitev preiskovalne komisije za Jemen, kasneje pa so se države odločile za dikcijo o "skupini uglednih mednarodnih in regionalnih strokovnjakov".

V spopadih v Jemnu je bilo do zdaj ubitih več kot 8.500 ljudi, skoraj 49.000 je bilo ranjenih, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije. Več kot 17 milijonom Jemencem grozi pomanjkanje hrane, v državi pa je izbruhnila tudi kolera, ki je od aprila vzela več kot 2.100 življenj.