Mehiko je ta mesec stresel že drugi rušilni potres. Foto: Reuters
Mehiko je ta mesec stresel že drugi rušilni potres. Foto: Reuters
Močan potres v Mehiki zahteval čez 200 življenj
Desetine žrtev silovitega potresa v Mehiki

Tla so se stresla v torek nekaj po 13. uri po krajevnem času. Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov zahodno od mesta Chiautla de Tapia v mehiški pokrajini Puebla blizu prestolnice na globini 51 kilometrov pod zemeljskim površjem.

Številne žrtve so ostale pod porušenimi zgradbami, saj se je samo v prestolnici Ciudad de Mexico podrlo 44 večjih poslopij. Porušeni so številni stanovanjski bloki, trgovine in tovarne. Kot je dejal župan Ciudad de Mexica Miguel Angel Mancera, bodo poškodovane stavbe temeljito pregledali, preden se bodo lahko prebivalci vrnili vanje. Domnevajo, da številne ne bodo več primerne za bivanje

Reševalci imajo zaradi poškodovanih stavb zahtevno delo, pomagajo pa jim številni prostovoljci, ki material odstranjujejo z golimi rokami. Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je ukazal, da z namestitvijo generatorjev pomagajo reševalcem pri iskanju morebitnih preživelih pod ruševinami tudi ponoči.

Informacije prihajajo počasi
Kmalu po potresu se je po Ciudadu de Mexicu začel širiti močen vonj po plinu, izbruhnili so številni požari. Milijoni ljudi so po potresu ostali brez elektrike. Telefonske povezave tako v prestolnici kot drugje so prekinjene, tako da so informacije o posledicah potresa še vedno nepopolne.

Ob potresu je izbruhnil tudi ognjenik Popocatepetl. Ob njegovem vznožju se je porušila cerkev, pri tem pa je umrlo 15 ljudi. Po potresu je mehiška seizmološka agencija zaznala 11 popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši magnitudo 4.0. To je že drugi rušilni potres v Mehiki ta mesec. V potresu 8. septembra je umrlo več kot 90 ljudi.

V torek je minilo tudi 32 let od katastrofalnega potresa, v katerem je umrlo več kot 10 tisoč Mehičanov, kar je bil do zdaj najhujši potres v tej srednjeameriški državi. Ironično, prav včeraj so malo pred potresom potekale vsakoletne potresne vaje, ki jih prirejajo na obletnico tega velikega potresa.

Izrael na pomoč pošilja 70 vojakov, papež moli za Mehičane
V Mehiko medtem prihajajo izrazi sožalja, a tudi solidarnosti. Tako je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker mehiškemu predsedniku Enriqueju Peni Nietu v pismu ponudil pomoč. Izraelska vojska je medtem sporočila, da bo v Mehiko poslala skupino 70 vojakov, v kateri bodo tudi inženirci ter specialisti za iskanje in reševanje. Papež Frančišek pa je med današnjo avdienco na Trgu sv. Petra dejal, da moli za Mehičane. "Molimo k Bogu, da bo lahko sprejel v svoje naročje vse, ki so izgubili življenje, ter tolažil poškodovane, njihove družine in vse prizadete," je pozval papež.

Močan potres v Mehiki zahteval čez 200 življenj
Desetine žrtev silovitega potresa v Mehiki