Vodja Demokratske stranke (ODS), zavezništva Spolu in mandatar morebitne koalicije Spolu in Piratov, Petr Fiala. Foto: Reuters
Vodja Demokratske stranke (ODS), zavezništva Spolu in mandatar morebitne koalicije Spolu in Piratov, Petr Fiala. Foto: Reuters

Predsednikov govorec je še sporočil, da je željo po srečanju izrazil Fiala. Čas srečanja bodo še določili, poroča Reuters. Zemana trenutno zdravijo na intenzivni negi v vojaški bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Fiala je danes dejal, da želita zavezništvi Spolu (Skupaj) ter Pirati & župani "podpisati koalicijsko pogodbo najpozneje do 8. novembra", ko se mora sestati novi parlament. Zavezništvi sta za mandatarja izbrali Fialo.

Češka ustava določa, da mora predsednik imenovati mandatarja za sestavo nove vlade. Ni še jasno, komu bo Zeman podelil mandat. Na volitvah je tesno zmagalo opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj), na drugo mesto se je uvrstila Babiševa stranka Ano. Zeman je v nedeljo tik pred hospitalizacijo sprejel Babiša, ki je v torek sporočil, da mu je obljubil mandat. Pred volitvami je češki predsednik ob tem sklepanje opozicijskih zavezništev označil za goljufijo.

Češki parlament preučuje postopke brez Zemana

Člani zgornjega doma češkega parlamenta so zaradi pomanjkanja informacij o Zemanovem zdravstvenem stanju že začeli preučevati druge možnosti. V skladu z ustavo lahko oba domova parlamenta z navadno večino sprejmeta resolucijo, da predsednik "iz resnih razlogov ne more opravljati svojih uradnih dolžnosti".

Po sprejetju resolucije bi predsednikove pristojnosti prevzela predsednik vlade v odhajanju in predsednik novega parlamenta, ki bi bil v tem primeru pristojen tudi za imenovanje naslednjega predsednika vlade.

Skupaj in Pirati imajo dovolj sedežev za večino

Zavezništvo Skupaj, ki ga sestavljajo Fialova Demokratska državljanska stranka (ODS), desnosredinska stranka TOP 09 in sredinski krščanski demokrati (KDU-ČSL), je na volitvah tesno premagalo Ano. Tretje mesto je osvojilo še eno opozicijsko zavezništvo, Pirati in župani. Obe zavezništvi skupaj bi imeli dovolj sedežev za parlamentarno večino. Predstavniki stranke Ano so že sporočili, da so pripravljeni tudi na umik v opozicijo.

Babiš se na Češkem spopada z obtožbo zaradi goljufije z evropskimi sredstvi, Bruselj preiskuje tudi njegovo navzkrižje interesov politika in poslovneža. Na začetku meseca ga je obremenila tudi afera s Pandorinimi dokumenti, ki so razkrili, da naj bi z denarjem podjetij iz davčnih oaz kupoval luksuzne nepremičnine v Franciji.