Svet
Hrvatska Kostajnica
Plaz je v Hrvatski Kostajnici blizu meje z Bosno in Hercegovino porušil najmanj šest hiš. Foto: AP
Reka Kolpa
Iz javnega podjetja Hrvatske vode so posvarili tudi pred nevarnostjo poplavljanja reke Kolpe. Foto: BoBo

Dodaj v

Zemeljski plaz porušil šest hiš v Hrvatski Kostajnici

Nevarnost poplav rek Una, Kolpa in Korana
13. marec 2018 ob 21:08,
zadnji poseg: 13. marec 2018 ob 21:13
Hrvatska Kostajnica - MMC RTV SLO, STA

V Hrvatski Kostajnici je zemeljski plaz porušil šest družinskih hiš in poškodoval še nekaj objektov. V nesreči po poročanju hrvaških medijev ni bilo ranjenih, območje pa je obiskal hrvaški premier Andrej Plenković.

Hrvatska Kostajnica ob hrvaški meji z Bosno in Hercegovino (BiH) je zaradi poplav eno najbolj ogroženih mest na Hrvaškem. Zaradi narasle reke Une so uvedli izredne ukrepe protipoplavne obrambe. Kostajnico je prav danes obiskal hrvaški premier Plenković, ki se je udeležil seje kriznega štaba, nato pa tudi obiskal ponesrečeno območje.

Hiše v Hrvatski Kostajnici so se porušile kot v filmu, je dejal hrvaški premier Plenković in izrazil pretresenost nad tem, da so ljudje v nekaj minutah ostali brez hiš, ter napovedal, da bodo lokalne oblasti poskrbele za njihovo namestitev. Kot je dodal, v nesreči nihče ni bil poškodovan, ker so se sosedje medsebojno obveščali o plazu.

Plaz je verjetno posledica tajanja velike količine snega na tem območju, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Novinar Hrvaške radiotelevizije (HRT) Igor Ahmetović je na svoji strani na Facebooku objavil strah vzbujajoče posnetke do tal porušenih hiš in poškodovanih cest, ki jih je posnel z brezpilotnim letalnikom.

Prebivalce nižjih delov Hrvatske Kostajnice medtem zaradi hitrega tajanja snega ogrožajo poplave. Reka Una se je že razlila v BiH-u na drugi strani meje. Zaradi poplavljenih delov ceste v Hrvatski Kostajnici ob nabrežju reke Une so nekateri prebivalci danes v službo šli kar s čolnom, je poročal hrvaški radio. Prebivalci in pristojne službe, ki jim pomaga tudi hrvaška vojska, nadaljujejo utrjevanje nasipov z vrečami s peskom.

Mogoče poplave Kolpe in Korane
Poplave so mogoče tudi v porečjih Kolpe in Korane, so opozorili iz javnega podjetja Hrvatske vode in sporočili, da se omenjeni reki sicer umirjata, a bo minilo še nekaj ur, preden se bo vodna gladina začela zniževati. Doslej v Karlovcu sicer ni bila poplavljena nobena hiša.

Hrvaška policija je voznike na območju Karlovca pozvala, naj spoštujejo posebno ureditev prometa, ker so reke poplavile nekatere lokalne ceste, zaradi česar je ponekod promet prepovedan.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 14.03.2018 ob 06:45
Ne morem si misliti, da vse zivljenje delas, si 10 let gradis hiso, potem pa gre vse v petih minutah po hribu navzdol. Socustvujem s temi ubogimi ljudmi.

Vsa razseznost plazisca:
https://www.facebook.com/1264406631/vide
os/10215420794334093/
FancyBoy
# 14.03.2018 ob 06:59
Vazno, da je denar za avione..narod tudi, ce crkne. Tako zalostno razmisljajo njihovi politiki.
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 06:06
hrib na fotki je skoraj brez drevja, se pravi, erozija?

bogi ljudje, in živali tudi.
še dobro, da se to ni zgodilo pozimi.
Mimobeznik
# 14.03.2018 ob 08:41
falco

A tako, ker ljudstvo je pošteno in politiki pokvarjeni. Dejte že nehat s temi zgodbicami.
falco
# 14.03.2018 ob 07:07
@ smukač
Plenko je izjavil, da "nema problema ako nije niko poginuo". Za njega ni problema za ljudi, ki so ostali brez vsega se pa kalvarija šele začne.

Kdo je že bil tisti, ki je rekel, da ne jamra ampak išče rešitve?
Dejte se no ljudje rajši po svojih politikih ozirat in nehajte okoli pljuvat. Ker Plenkota nič ne boli, če ga Slovenc kritizira. Naše je treba najprej v vrsto postavit in jim zobe preštet, pol se pa lahko čez plot režimo.
GoodFella
# 14.03.2018 ob 09:21
Uh, groza...
pero-perica
# 14.03.2018 ob 08:40
zakaj -,vir index.hr pa od plenkoviča tud piše ,da je neki ženski obljubljal zdravniško pomoč
smukač
# 14.03.2018 ob 07:04
Plenko je izjavil, da "nema problema ako nije niko poginuo". Za njega ni problema za ljudi, ki so ostali brez vsega se pa kalvarija šele začne.
trdoleska
# 14.03.2018 ob 10:32
Plaz je verjetno posledica tajanja velike količine snega na tem območju, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1

Spet je kriva narava, človek pa samo žrtev.
pero-perica
# 14.03.2018 ob 08:25
ljudje so prosili za pomoč.prišli so neki stručkoti povedali,da za to niso pristojni in odšli ,čez eno uro je pa plaz porušil hiše
falco
# 14.03.2018 ob 07:04
@ FancyBoy
Vazno, da je denar za avione..narod tudi, ce crkne. Tako zalostno razmisljajo njihovi politiki.

Ja, sam res. Ker naši so pa čisto drugačni! Naši gledajo najprej na malega človeka, nase in na svoje debele riti pa sploh ne! Naši politiki skrbijo izključno in samo za narod. Pri nas bi bilo nikoli spornih nakupov letal, tudi preproga za dvorec na Brdu ni prišla toliko kot celoletna plača prodajalke v Mercatorju. Jap. FancyBoy ima prav: Hrvaški politiki so totalni prasci!!!
freezbee
# 14.03.2018 ob 08:02
Ne morem si misliti, da vse zivljenje delas, si 10 let gradis hiso, potem pa gre vse v petih minutah po hribu navzdol.

Zato pa zivis v najemniskem stanovanju ali hisi in tega problema nimas.
Kazalo