V skladu z dogovorom so Makedonci tudi spremenili ime svojega mednarodnega letališča iz
V skladu z dogovorom so Makedonci tudi spremenili ime svojega mednarodnega letališča iz "Letališče Aleksandra Velikega" v "Letališče Skopje". Foto: Reuters
Skopje in Atene bo dvakrat tedensko povezovala linija grške letalske družbe Aegean. Foto: Reuters

Danes ob 18.40 je tako z atenskega mednarodnega letališča z neposredno linijo poletelo prvo letalo proti Skopju. Oblasti pravijo, da gre za zgodovinski trenutek v bilateralnih povezavah med še pred kratkim popolnoma sprtima državama.

"To kaže, kako velik napredek je bil storjen v naših odnosih," je za Guardian povedal makedonski veleposlanik v Atenah Darko Angelov. "Glede na to, da smo sosedje, je bila zračna povezava prepotrebna, srčno pa jo bodo pozdravili tudi v poslovnem svetu."

Poleti, ki jih bo upravljal največji grški letalski prevoznik Aegean Airlines, bodo med državama za zdaj potekali dvakrat tedensko.

Na prvem poletu s turbopropelerskim letalom olympic air ATR42 je bil tudi namestnik makedonskega premierja Bujar Osmani. "Grčija bo naša najtesnejša zaveznica, in zdaj se odpravljam na letališče, saj ponovno uvedena zračna povezava simbolizira novo strateško partnerstvo v regiji," je dejal Osmani po pogovorih z grškimi sogovorniki.

Sporno ime Aleksandra Velikega
Zračna povezava med Skopjem in Atenami je bila prekinjena leta 2006, ko se je nekdanja makedonska desničarska vlada odločila, da letališče v Skopju poimenuje po Aleksandru Velikem. Za Grčijo je bil to znak prisvajanja njene zgodovinske dediščine, s tem pa se je zračna vojna začela.

Po zgodovinskem sporazumu, ki sta ga državi dosegli junija, je socialnodemokratska vlada makedonskega premierja Zorana Zaeva privolila, da preimenujejo državo uradno v Severno Makedonijo in odstranijo vsako omembo Aleksandra Velikega iz javnih poslopij.

V skladu s tem so letališče v prestolnici preimenovali zgolj v – Mednarodno letališče Skopje.

Za Makedonijo je bil kompromis nujen, saj je bil dogovor glede imena eden izmed predpogojev, da lahko začne pristopna pogajanja za Nato in EU.