Foto:
Foto:

86-letni veteran Mugabe je v Harareju ubral presenetljivo spravljive tone za svoj sloves. Pozval je h koncu političnega nasilja, izognil pa se je zmerjanju svojih nasprotnikov. "Vaše vodenje v vladi, ki sprejema vsakogar, naj vas opomni, da se vzdržite vsakršnih nasilnih dejanj, ki bi škodovali drugim, in zadali udarec naši družbi," je dejal v nedeljskem govoru, ki ga je poslušalo 30.000 ljudi.

Mugabe je javno priznal tudi udeležbo svojega nekdanjega nasprotnika in trenutnega premierja Morgana Tsvangiraija na shodu, to njegovo potezo pa so Tsvangirajevi podporniki iz Gibanja za demokratične spremembe (MDC) pospremili z bučnim ploskanjem.

Kljub temu pa je njegov govor osvetlil tudi glavna področja, na katerih se bodo lomila kopja v prihajajoči novi volilni bitki, do katere bi lahko prišlo že v tem letu, najpozneje pa do leta 2013. Mugabe je že napovedal, da se bo potegoval za nov mandat, če ga bo njegova stranka ZANU-PF na to mesto tudi predlagala.

Žebelj v krsto Zimbabveja?
Mugabe je tako napovedal, da bo nadaljeval sporne načrte za novi zakon, po katerem bi večinski deleži v vseh tujih podjetjih prešli na domače partnerje, njihova zemlja pa bi bila zaplenjena. Predlogu ostro nasprotujejo v MDC-ju, saj opozarjajo, da bi ta poteza pregnala nujno potrebne tuje neposredne naložbe. Mugabe se ni mogel izognil niti kritiki ZDA, Velike Britanije in njunih zahodnih zaveznic, ki zaradi obtožb o volilnih nepravilnostih in kršenja pravic vztrajajo pri sankcijah proti tej afriški državi.

Čeprav je priznal, da so gospodarske razmere v državi izredno slabe - njegovi nasprotniki za to krivijo prav njega, pa je sodržavljanom dejal, da morajo proslavljati svobodo in ostati pozorni pred zahrbtnim rasizmom. "Noben izziv ali težava ne moreta premagati našega občutka svobode, neodvisnosti in suverenosti," je dejal.