Makedonska vlada je napovedala, da bo še naprej moralno, finančno in institucionalno podpirala obtožene in njune družine. Foto: EPA
Makedonska vlada je napovedala, da bo še naprej moralno, finančno in institucionalno podpirala obtožene in njune družine. Foto: EPA
Moški poljublja fotografijo nekdanjega notranjega ministra Ljuba Boškovskega
Mnogi Makedonci imajo obtožena za junaka. Foto: EPA
Sojenje za zločine v Makedoniji

Na zatožni klopi v prvem procesu iz te države sta se znašla nekdanji makedonski notranji minister Ljube Boškovski in nekdanji makedonski policijski inšpektor Johan Tarčulovski.

Odgovorna naj bi bila za spopad med makedonskimi varnostnimi silami in albansko Osvobodilno narodno vojsko, v katerem je v vasi Ljuboten umrlo sedem albanskih civilistov, okoli sto pa jih je bilo pregnanih z domov, pretepenih ali mučenih.

Dvojica je obtožena umora, namernega uničevanja vasi in krutega ravnanja med omenjeno policijsko akcijo med 12. in 15. avgustom 2001. 44-letni Boškovski je obtožen zaradi poveljniške odgovornosti, 33-letni Tarčulovski pa naj bi napad na Ljuboten usklajeval.

Zločin se je zgodil med pogajanji na Ohridu
Akcija makedonskih varnostnih sil proti Albancem naj bi bila maščevalni ukrep za smrt osmih makedonskih vojakov, ki so 11. avgusta blizu vasi s tovornjakom zapeljali na mino. V prvi polovici leta 2001 so na severozahodu države potekali spopadi med makedonskimi silami in oboroženimi Albanci. Kriza se je končala s podpisom Ohridskih sporazumov 13. avgusta istega leta, po katerih so morali uporniki izročiti orožje v zameno za politične reforme, ki so albanski manjšini prinesle več pravic.

Obramba obtoženih zanika, da se je akcija v vasi Ljuboten sploh zgodila. Po uvodni izjavi se bo sojenje nadaljevalo 7. maja, vlada v Skopju pa pričakuje pošten in jasno razviden proces.

Sojenje za zločine v Makedoniji