Juri je dejal, da zmaga desnice prebivalcem Furlanije - Julijske krajine ne prinaša nobenih dobrih obetov. Foto: RTV SLO
Juri je dejal, da zmaga desnice prebivalcem Furlanije - Julijske krajine ne prinaša nobenih dobrih obetov. Foto: RTV SLO
Volitve v Italiji
Volilna udeležba je bila nekaj nad 72 odstotki. Foto: EPA

Od Berlusconija lahko pričakujemo, da si bo znova prikrojil zakonodajo in utrjeval svoje privilegije in gospodarski položaj.

Franco Juri
Ricardo Illy
Bo Illyju uspelo pobrati zmago v FJK-ju? Foto: EPA

Slovenski novinar in karikaturist je za MMC komentiral prve projekcije izidov parlamentarnih volitev v Italiji, ki napovedujejo zmago konservativnega medijskega mogotca v obeh domovih parlamenta, tako senatu kot poslanski zbornici.

Italija ni navajena na takšno polarizacijo
"Prišlo je do polarizacije italijanske politike, saj sta dve stranki v izraziti prednosti pred ostalimi. Kar skrbi, je krepitev stranke Severne lige, ki sodeluje s Silviem Berlusconijem. Berlusconi nadzoruje medije, ima pa zelo enostaven recept za zmago. Kar se dogaja, ni dobro za italijansko levico, ki praktično izginja iz parlamenta, ni dobro za manjšine, za vse kakor koli socialno ogrožene. Italija je naredila korak nazaj," je dejal Juri.

Skrb le za lastne koristi
Juri za konservativnega bogataša, ki je italijansko vlado vodil že dvakrat, ne najde lepih besed. "Gre za izrazito pragmatičnega človeka, ki ne sledi nobeni ideologiji, temveč izključno lastnim interesom." Juri je omenil tudi možnost, da bi se največji stranki, Berlusconijeva Ljudstvo svobode in Veltronijeva Demokratska stranka, povezali, saj bosta imeli verjetno skupaj več kot 70 odsotkov glasov. Tako bi lahko prišlo tudi do dogovora o ustavnih reformah. Primorec pa je omenil tudi nevarnost, da bi lahko zunaj parlamenta prišlo do napetosti predstavnikov majhnih strank, ki niso dobili sedežev in njihov glas ne bo več slišan.

Furlanijo - Julijsko krajino bi rešila zmaga Illyja
Delni izidi kažejo na to, da je desnica na nacionalni ravni zmagala tudi v Furlaniji - Julijski krajini. Glasovnice, oddane na lokalnih volitvah, ki so v tej regije prav tako potekale, pa bodo začeli preštevati jutri. Juri je o usodi te pokrajine dejal, da je pomembno predvsem, kako se bo na lokalnih volitvah odrezala koalicija Ricarda Illyja. "Če zmaga, bo to zagotavljalo jamstvo, da se bodo obveznosti iz zaščitnega zakona izvajale. V primeru zmage desnice pa bo to izvajanje na minimalni ravni, kar pa seveda ni dobro."

Obe stranki podpirata gradnjo plinskega terminala
Še dva poznavalca italijanske politike, Bojan Brezigar, nekdanji urednik Primorskega dnevnika, in Gorazd Bajc, z Univerze na Primorskem, sta v radijski oddaji Studio ob 17.00 poudarila, da zmaga Berlusconija ni presenečenje. "Tak parlament ne bo odražal celotne italijanske družbe, zato bo prihajalo do konfliktov," je dejal Brezigar.

Glede napovedane gradnje plinskega terminala, ki ji slovenska stran nasprotuje, je Juri dejal, da tako Berlusconi kot Veltroni ta načrt podpirata, saj imata obe stranki podporo velikega kapitala. "Obe stranki imata podobne projekte glede velikopoteznih načrtov. Nasprotovali so mu le zeleni in komunisti, zato bodo zdaj vladajoči pohiteli z gradnjo."

A. P.

Od Berlusconija lahko pričakujemo, da si bo znova prikrojil zakonodajo in utrjeval svoje privilegije in gospodarski položaj.

Franco Juri