Slabo oborožena in izurjena kongovska vojska ni kos močnejšim nasprotnikom iz uporniških vrst. Foto: EPA
Slabo oborožena in izurjena kongovska vojska ni kos močnejšim nasprotnikom iz uporniških vrst. Foto: EPA

Varnostni svet ZN-a je prejšnji mesec odobril uporabo brezpilotnih letal na nemirnem vzhodu Demokratične republike Kongo, kjer se pojavljajo nenehni izbruhi nasilja, za katerega so odgovorne različne uporniške skupine, med katerimi prek slabo nadzorovanih meja nekatere dobivajo podporo iz sosednjih držav Ruande in Ugande, kar sicer obe državi zanikata.

Kongovski premier Augustin Matata Ponyo Mapon je po vrnitvi s srečanja z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom v New Yorku povedal, da se je že začel proces nakupa brezpilotnih letal, ki bi lahko poletela junija ali julija. A očitno premier prehiteva dogodke, saj pri misiji ZN-a v Kongu še ne vedo nič o konkretnih datumih za namestitev brezpilotnih letal.

V nasprotju s smrtonosnimi ameriškimi brezpilotnimi letali, s katerimi ZDA izvajajo napade na teroristične osumljence v Afganistanu, Pakistanu, Jemnu in Somaliji, bodo brezpilotna letala ZN-a brez oborožitve.

Prvi mož mirovnih operacij pri ZN-u Herve Ladsous je januarja VS-ju povedal, da so v Kongu potrebni zračni sistemi za nadzorovanje neprehodnih področij z gostimi gozdovi in le malo cestami. Po zadržkih Rusije, Kitajske in Ruande je VS odločil, da bo šlo za poskusno obdobje za boljše seznanjanje z razmerami, pri uporabi brezpilotnih letal pa se bodo odločali pri vsakem primeru posebej.

Mirovna misija ZN-a v DR Kongu (MONUSCO) je že leta 2008 zaprosila za brezpilotna letala za zbiranje obveščevalnih podatkov, a svetovna organizacija ni ustregla prošnji.

MONUSCO je najštevilčnejša mirovna misija ZN-a na svetu in šteje skoraj 20.000 pripadnikov, ki pa vseeno ne morejo ustaviti nasilja na vzhodu druge največje afriške države.

Zadnji primer nemoči mirovnikov je bil novembra lani, ko je uporniška skupina M23, ki naj bi jo financirali in z orožjem zalagali sosednji Ruanda in Uganda, zasedla regionalno prestolnico Goma. Medtem ko so vladni vojaki zbežali, so pripadniki mirovnih sil le gledali, kako so uporniki zasedli mesto, iz katerega so se sicer pozneje po mednarodnih pritiskih umaknili.