Napad je prisilil ZN v okrepitev varnostnih ukrepov, zaradi česar bodo začasno umaknili del osebja. Foto: EPA
Napad je prisilil ZN v okrepitev varnostnih ukrepov, zaradi česar bodo začasno umaknili del osebja. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Združenih narodov je sporočil, da bodo iz države umaknili 600 od okoli 1.100 članov mednarodne organizacije. Nekateri bodo premeščeni znotraj Afganistana na varnejše lokacije, preostale pa bodo umaknili iz države.

"Združeni narodi so v Afganistanu že okoli pol stoletja in nimamo namena zdaj oditi. Afganistanci želijo, da ostanemo," je dejal Aleem Siddique.

V ZN-u niso javno navedli podrobnosti umika, so pa pojasnili, da gre za kratkoročne premestitve, da bi lahko uvedli dodatne varnostne ukrepe za osebje organizacije, ki se bo nato vrnilo v državo.

Premeščanje osebja naj bi trajalo od tri do štiri tedne in naj ne bi ogrozilo ključne akcije dostave pomoči, saj to opravlja domače osebje ZN-a.

V samomorilskem napadu prejšnji teden na gostišče ZN-a v Kabulu, ki so ga izvedli talibanski uporniki, je bilo ubitih pet članov organizacije in trije domačini.

Gre za najbolj krvav napad na ZN v Afganistanu od padca talibanskega režima konec leta 2001. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je obsodil napad in ga označil za sramotnega.