Premirje velja tudi za nemirni Alep. Foto: Reuters
Premirje velja tudi za nemirni Alep. Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Staffan de Mistura, John Kerry
Staffan de Mistura je pozdravil premirje, ki je posledica dogovora Sergeja Lavrova in Johna Kerryja. Foto: Reuters
Premirje v Siriji kljub kršitvam velja

De Mistura je dejal, da pozdravljajo bistveno zmanjšanje nasilja v prvem dnevu krhkega premirja, za katerega so se dogovorile ZDA in Rusija, veljati pa je začelo v ponedeljek ob sončnem zahodu. Iz dogovora o prekinitvi ognja so izključene skrajne skupine, kot so tako imenovana Islamska država in z Al Kaido povezane milice. Začasno premirje naj bi ustavilo spopade med silami sirskega predsednika Bašarja Al Asada in različnimi uporniškimi skupinami.

Konvoji pripravljeni na turško-sirski meji
Konvoji humanitarne pomoči čakajo na meji na dovoljenje vlade iz Damaska za vstop v državo. Kot je povedal de Mistura, so pri ZN-u zaprosili sirsko vlado, da hitro izda dovoljenje, da se konvoji lahko začnejo premikati, saj bi radi izkoristili trenutne razmere za dostavo pomoči na vsa področja, ne le vzhodni in zahodni del Alepa. Dodal je, da še niso prejeli sporočila z dovoljenjem, ampak nestrpno pričakujejo in upajo, da ga bo vlada kmalu izdala.

ZN čaka zagotovilo, da bodo dobili zagotovilo za nemoten in varen prehod iz Turčije v Sirijo. Sirska vlada je že predtem dejala, da bo zavrnila vsako dobavo pomoči v Alep, ki ne bo koordinirano z njimi in ZN-om. Še posebej je Damask izpostavil turško pomoč. Medtem je Ankara dejala, da ima pripravljeno pomoč za Alep, kjer je po njihovih besedah ujetih okoli 250.000 ljudi, ki so na področju pod nadzorom upornikov, a pod obleganjem vladnih sil.

Na obeh koncih Alepa, vzhodnem, ki je v rokah upornikov, in zahodnem, ki ga ima pod nadzorom Asad, je bilo mirno, brez zračnih in topniških napadov. Mirno je bilo tudi v Damasku in tudi predelih predmestja, ki jih nadzirajo uporniki. Poročajo le o manjših kršitvah na obeh straneh v različnih delih države. Rusija je sicer zagotovila, da z vladnimi silami v celoti spoštujejo dogovorjeno prekinitev ognja, kar pa so uporniške skupine kršile 23-krat. Iz pokrajine Hama so poročali o silovitih spopadih med vladnimi silami in džihadistično skupino Džund Al Aksa.

Skupno delovanje ZDA in Rusije proti džihadistom
Dogovor o prekinitvi spopadov sta dosegla zunanja ministra ZDA in Rusije John Kerry in Sergej Lavrov. Glede tega je skeptičen Pentagon, ki ni prepričan, da bo predvideno sodelovanje med ameriško in rusko vojsko izvedljivo. Kot je pisal New York Times, je bil ameriški obrambni minister Ashton Carter proti dogovoru in je celo lobiral proti njemu v Beli hiši, a je predsednik ZDA Barack Obama sprejel, kar se je dogovoril Kerry.

Poveljnik zračnih sil centralnega poveljstva ameriške vojske, general Jeffrey Harrigian, je izrazil dvom, da se bo sodelovanje med ameriškimi in ruskimi silami začelo nemudoma osmi dan prekinitve spopadov. Skeptičen je bil tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, ki je izrazil dvom, da bodo Rusi pripravljeni in sposobni izvajati sporazum na način, kot je opisan. Pentagon skrbi sodelovanje z rusko vojsko, ker bodo Rusi lahko dobili informacije o načinu njihovega delovanja.

Kerry je prepričan, da je takšno razmišljanje zastarelo. Prepričan je, da Rusi ne želijo obtičati v Siriji in se zaveda, da ni druge izbire kot sodelovanje z Rusi, če želijo, da Al Asad ustavi bombardiranje opozicijskih sil. Kerry in Lavrov besedila sporazuma nista objavila. Povedala sta, da bo po sedmih dneh prekinitve spopadov, ki se je začelo v ponedeljek zvečer, začelo veljati določilo o skupnem delovanju ameriških in ruskih letalskih sil proti džihadističnim skupinam.

Premirje v Siriji kljub kršitvam velja