Združene narode pestijo korupcija in škandali. Foto: EPA
Združene narode pestijo korupcija in škandali. Foto: EPA
Ban Ki Mun in Kofi Annan
Annan bo s prvim januarjem vodstvo ZN-ja predal Ban Ki Munu. Foto: EPA

Christopher Burnham se pri tem zaveda, da gre za nalogo, za katero bo potrebnih od 10 do 14 let, toda prvi koraki so bili že storjeni. Tako so ustanovili nravnostni urad in močno raziskovalno telo, uvedli nove proračunske standarde in zaposlili zunanje nadzornike.

Burnhamu se zdi izrednega pomena, da Južnokorejec Ban Ki Mun, ki bo 1. januarja nasledil generalnega sekretarja ZN-ja Kofija Annana, postavi reforme znotraj organizacije na sam vrh prednostnih nalog in nadaljuje zastavljeno delo.

Zgled etičnosti
Burnhamov nasvet Banu je jasen: "Ostanite na poti reforme in modernizacije. Kofi Annan vam predaja enkraten načrt za popeljavo te institucije v 21. stoletje." Po mnenju odhajajočega vodje imajo ZN potencial, da v nekaj letih postanejo zgled etike, transparentnega delovanja, učinkovitosti in sposobnosti.

Organizacijo Združenih narodov so pretresli škandali 64 milijard dolarjev vrednega programa nafte za hrano za Irak, ki je veljal med čletoma 1997 in 2003. Pred dvema letoma so se med pripadniki mirovnih enot razmahnile spolne zlorabe in korupcija, ki so doživele epilog s kazenskimi ovadbami.