Varnostni svet Združenih narodov ocenjuje, da je najbolj ogrožena varnost nizko ležečih otoških držav, kot je Nauru. Foto: MMC RTV SLO
Varnostni svet Združenih narodov ocenjuje, da je najbolj ogrožena varnost nizko ležečih otoških držav, kot je Nauru. Foto: MMC RTV SLO
Varnostni svet Združenih narodov
Podnebne spremebe bodo odslej redno del razprav Varnostnega sveta. Foto: Reuters

Gre za prvo izjavo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki podnebne spremembe obravnava v neposredni povezavi z njihovimi učinki na mir in varnost v svetu.

"Danes je dober dan za podnebno varnost," je dejal nemški veleposlanik v ZN-u Peter Wittig, ki je podnebne spremembe označil kot "enega izmed največjih izzivov mednarodnemu miru in varnosti v tem stoletju". Razpravo o podnebnih spremembah je začela ravno Nemčija, ki ta mesec predseduje Varnostnemu svet. V sredo je preostalim članicam VS-ja ZN-a predstavila osnutek skupne izjave glede učinkov podnebnih sprememb na svetovni mir in varnost, a je Rusija preprečila konsenzualno sprejetje osnutka.

Sprememba besedila zaradi Rusije
Rusija je skupaj z nekaterimi drugimi članicami VS-ja ugovarjala, da morajo podnebne spremembe obravnavati druga telesa ZN-a, kot so Generalna skupščina ZN-a, Ekonomski in socialni svet, Program ZN-a za okolje (UNEP) in Okvirna konvencija o podnebnih spremembah.

A druge članice, med njimi tudi Velika Britanija in ZDA, so glede na letošnjo grozovito sušo v Afriškem rogu poudarjale, da obravnava učinkov podnebnih sprememb na varnost sodi pod pristojnost Varnostnega sveta. Podnebne spremembe po njihovih besedah namreč povzročajo suše, poplave, lakoto in druge krize, ki neposredno ogrožajo državno varnost.

Najbolj ogrožene otoške države
Nemčija je zato vzpostavila stik z Moskvo in po dnevu pogajanj Varnostnemu svetu predstavila milejšo različico izjave, s katero pa se je strinjala tudi Rusija. "Želeli smo, da bi vsi sodelovali. To nam je tudi uspelo," je dogajanje komentiral Wittig. "VS ZN izraža svojo zaskrbljenost glede potencialnih učinkov izgube ozemlja zaradi dviga morske gladine na državno varnost, posebno majhnih, nizko ležečih otoških držav," med drugim piše v sprejeti izjavi Varnostnega sveta, ki je tudi pozval generalnega sekretarja ZN-a, da začne v svoja poročila vključevati učinke podnebnih sprememb na varnost.