Oblasti v Afganistanu zatirajo predvsem ženske. Foto: Reuters
Oblasti v Afganistanu zatirajo predvsem ženske. Foto: Reuters

Talibanska vlada še strožje uveljavlja verske zakone z uporabo t. i. moralne policije, piše v poročilu.

Oblasti so ustvarile "ozračje strahu", odkar so talibani avgusta 2021 spet prevzeli oblast in vzpostavili ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje razvad.

ZN-ova misija v Afganistanu (Unama) poroča, da je omenjeno ministrstvo odgovorno za kršenje človekovih pravic in svoboščin, tarče pa so predvsem ženske.

Med drugim so talibani deklicam in mladim ženskam prepovedali izobraževanje in ženskam močno omejili delo.

Ministrstvo uveljavlja strogo interpretacijo islamskega prava, ki zatira osebne svoboščine žensk in deklet, oblasti so zatrle tudi medije in civilno družbo, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Moralna policija ima pristojnost za aretacije in kaznovanje državljanov, ki so vpleteni v dejavnosti, označene kot "neislamske", kar vključuje domnevno zahodnjaške pričeske in poslušanje prepovedane glasbe.

Ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje razvad je zavrnilo ZN-ovo poročilo. Kot so sporočili, nameravajo "reformirati družbo".

Talibanska vlada je sprejela, da ženske ne smejo potovati brez moškega spremstva, zahteva konservativno oblačenje, ženske ne smejo v javne parke, oblasti so tudi zaprle podjetja, ki jih upravljajo ženske.

Moralna policija izvaja tudi "ukrepe za zmanjševanje druženja moških in žensk v vsakdanjem življenju", frizerji pa morajo moškim odrekati "zahodnjaške pričeske". Ljudi aretirajo zaradi igranja glasbe.

Tiskovni predstavnik talibanske vlade Zabihula Mudžahid je dejal, da poročilo misije ZN-a "poskuša Afganistanu soditi z zahodne perspektive", medtem ko je Afganistan islamska družba. "Ni nikakršnega zatiranja," je dejal.