Nasilje v Siriji je od marca lani zahtevalo že 40.000 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Nasilje v Siriji je od marca lani zahtevalo že 40.000 smrtnih žrtev. Foto: EPA
Sirski upornik
Sirski uporniki so v zadnjem času dosegli nekaj pomembnih zmag v boju proti režimskim silam. Foto: EPA

Za vse predstavnike te svetovne organizacije, ki bodo ostali v Siriji, bodo uvedli omejitve potovanj. Četrtina izmed okoli sto mednarodnih uslužbencev ZN-a, kolikor jih je v Damasku, bi lahko nemirno državo zapustila še ta teden. Nekatere uslužbence bodo umaknili tudi iz največjega sirskega mesta Alep na severu države. Hkrati bodo prekinili terenske poti zunaj Damaska.

Od začetka upora proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu marca lani je bilo ubitih osem uslužbencev ZN-a. Prejšnji teden sta bila tarča streljanja dva konvoja ZN-a, ki sta bila na poti na letališče v Damasku.

Sirija je sporočila, da ne bo uporabila kemičnega orožja proti lastnemu ljudstvu, potem ko so ZDA opozorile, da bi v takem primeru ukrepale. Ameriški in evropski predstavniki so namreč poročali, da so opazili premike kemičnega orožja, ki bi ga lahko uporabili kot dramatični preobrat ob morebitnem napredovanju upornikov proti Asadovemu režimu.

"Sirija je že večkrat poudarila, da ne bo uporabila te vrste orožja, tudi če bi bilo na razpolago, in v nobenem primeru proti svojim ljudem," so sporočili s sirskega zunanjega ministrstva.

Pred tem je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton dejala, da bodo ZDA ukrepale, če bo Sirija uporabila kemično orožje.

Putin proti Patriotu
Ruski predsednik Vladimir Putin je bil na kratkem delovnem obisku v Turčiji, kjer je Ankaro posvaril pred načrtovano namestitvijo obrambnega raketnega sistema Patriot. Turčija ga želi namestiti ob meji s sosednjo Sirijo, a po mnenju Putina bi to le še zaostrilo napetosti.

Na skupni novinarski konferenci s turškim premierjem Tayyipom Erdoganom v Carigradu je Putin Turčijo pozval k zadržanosti, a hkrati dejal, da Rusija razume zaskrbljenost Ankare zaradi varnosti.

Turčija je od zaveznic v Natu zahtevala namestitev sistema Patriot, potem ko je iz Sirije na njeno ozemlje v zadnjih tednih padlo več raket, ki so zahtevale tudi smrtne žrtve. O tem bodo zaveznice razpravljale na zasedanju zunanjih ministrov Nata v torek in sredo v Bruslju.

Ruski predsednik je v Carigradu še poudaril, da Rusija ni "odvetnik" režima sirskega predsednika. "Nismo zakrknjeni podporniki zdajšnjega sirskega režima," je poudaril.

Rusija je ena redkih zaveznic režima v Damasku, medtem ko Turčija poziva k odstavitvi predsednika Al Asada.