Nove članice ZN-a mora potrditi Varnostni svet, kjer ima Kitajska pravico veta. Foto: EPA
Nove članice ZN-a mora potrditi Varnostni svet, kjer ima Kitajska pravico veta. Foto: EPA

Tajvan so iz ZN-a izključili leta 1971, ko je njegov sedež prevzela komunistična Ljudska republika Kitajska, ki otoka ne priznava, saj ga ima za eno izmed svojih pokrajin. To je bila že 15. prošnja za članstvo v ZN-u, vendar tokrat prvič pod imenom Tajvan namesto Republika Kitajska. Prošnjo je podpisalo 16 od 24 držav, ki priznavajo Tajvan kot neodvisno državo.

Kitajska nima nadzora nad Tajvanom od leta 1949, ko je po državljanski vojni na otok pred komunisti pobegnila nacionalistična vlada Čangkajška. Kitajski veleposlanik pri ZN-u Vang Guangja je pozdravil odločitev ZN-a, ki je po njegovem mnenju v skladu s prepričanjem večine članic, ki podpirajo politiko ene Kitajske.

Tajvanski predsednik Čen Šujbjan je za spomladi naslednje leto napovedal referendum, na katerem bodo prebivalci otoka izrazili svoje stališče do vprašanja članstva v ZN-u. Napoved referenduma je razjezila ZDA, ki so sicer največji zaveznik Tajvana in tudi zagotavljajo obrambo otoka, saj se bojijo novih napetosti med Tajvanom in Kitajsko. Peking je že večkrat zagrozil z napadom na otok, če bi ta razglasil neodvisnost.