Vhod v kliniko Dignitas, ki v povprečju letno pomaga umreti okoli sto ljudem. Foto: EPA
Vhod v kliniko Dignitas, ki v povprečju letno pomaga umreti okoli sto ljudem. Foto: EPA

Predlog o prepovedi evtanazije je podprlo le 15,5 odstotka volivcev, o prepovedi "samomorilskega turizma" pa nekaj manj kot 22 odstotkov volivcev.

Referendum je predlagala Švicarska demokratska unija, podprla pa ga je tudi protestantska narodna stranka. Obe sta manjši stranki, ki imata skupaj v spodnjem domu zveznega parlamenta le tri predstavnike, v zgornjem pa sploh nobenega.

Za organiziranje referenduma sta se odločili, potem ko je kantonski parlament s 133 glasovi proti in 22 za zavrnil tako popolno prepoved evtanazije kot prepoved "samomorilskega turizma".

Dve veliki organizaciji
Smrt iz usmiljenja je v tej državi dovoljena že od leta 1941, Zürich pa je ključno mesto zaradi sedeža klinike Dignitas, ki pomaga vsem neozdravljivo bolnim pacientom tako iz Švice kot zunaj nje. V mestu pa deluje tudi organizacija Exit, ki se pri pomoči omejuje izključno na švicarske prebivalce.

Nekaterim Švicarjem ni všeč, da toliko tujcev prihaja v državo le zaradi "samomorilskega turizma" oziroma zato, ker je pomoč pri smrti v njihovi državi prepovedana. Mediji so tako referendum označili kar z besedami, da se Zürich odloča, ali želi kanton še naprej ostati "svetovna prestolnica evtanazije". Lani je s pomočjo evtanazije v Zürichu umrlo približno 200 ljudi, med njimi tudi številni tujci.

Največ nemških bolnikov
Organizacija Dignitas letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti - največ bolnikov je Nemcev, ki morajo za to odšteti 4.000 evrov, Exit pa je lani v smrt pomagal 250 težko bolnim Švicarjem.