Med pandemijo je več zdravstvenih delavcev opozorilo na slabe razmere v centrih za pridržanje prebežnikov. Na Floridi je zaradi razmer v centrih sodišče odredilo izpustitev nekaterih pridržancev. Foto: AP
Med pandemijo je več zdravstvenih delavcev opozorilo na slabe razmere v centrih za pridržanje prebežnikov. Na Floridi je zaradi razmer v centrih sodišče odredilo izpustitev nekaterih pridržancev. Foto: AP

Žvižgačka je nekdanja zaposlena na zasebnem centru za pridržanje okrožja Irwin v Georgii, kjer je delala kot medicinska sestra. V center ameriške oblasti nastanjajo prebežnike, ki jih na južni meji priprejo agenti ameriške zvezne Agencije za priseljevanje in carine (ICE).

Dawn Wooten je izrazila zaskrbljenost nad velikim številom histerektomij, opravljenih na pridržanih ženskah, poroča BBC. Špansko govoreče prebežnice so ji namreč povedale, da pred posegom niso popolnoma razumele, da jim bodo opravili histerektomijo – poseg, pri katerem ženski odstranijo maternicov celoti.

V centru naj bi tudi zavlačevali z zdravniško oskrbo pridržanih. Prebežnikom s simptomi novega koronavirusa naj bi ob tem zavračali testiranje, okuženih naj ne bi izolirali, v zdravniške kartoteke kartoteke prebežnikov pa naj bi zapisovali neresnična zdravstvena stanja.

Obupne naj bi bile tudi higienske razmere, medicinska enota naj bi bila umazana in polna insektov ter imela naj bi samo eno posteljo in stranišče za bolne.

Humanitarne skupine Project South, Georgia Detention Watch, Georgia Latino Alliance for Human Right in South Georgia Immigrant Support Network so v imenu priprtih prebežnikov in prebežnic vložilo pritožbo proti zasebnemu centru Irwin County, v katero so vključili tako pričanje žvižgačke Dawn Wooten in več izjav neimenovanih prebežnikov.

ICE obtožbe sočasno obravnava resno in skeptično

Pritožbo so naslovili na nadzorni organ, ki bedi nad ministrstvom za domovinsko varnost (DHS), znotraj katerega deluje Agencija za priseljevanje in carine (ICE). ICE je v izjavi sporočil, da obtožbe obravnava resno in da je "odločno zavezan varnosti in blaginji priprtih". Ob tem so za BBC sporočili, da je treba "anonimne in nedokazane obtožbe obravnavati z mero skepticizma". Zasebno podjetje LaSalle Corrections, ki upravlja center za pridržanje v Georgii, se na obtožbe še ni odzvalo, poroča BBC.