Gorski reševalci alpiniste in gornike rešujejo tudi v najtežjih razmerah. Foto: Mariša Bizjak
Gorski reševalci alpiniste in gornike rešujejo tudi v najtežjih razmerah. Foto: Mariša Bizjak

Povečanje števila obiskovalcev gora v zadnjih tednih, kar je posledica zaprtja številnih drugih turističnih destinacij in možnosti za dopust, je botrovalo tudi večjemu številu gorskih nesreč in intervencij gorskih reševalcev.

Na Gorski reševalni zvezi so se zato odločili, da bodo pripravili akcijo ozaveščanja pohodnikov, na kateri bodo na treh informativnih točkah obiskovalce gora ozaveščali o nevarnosti ob nepripravljeni poti v gore in jim svetovali, kako nesreče preprečiti.

Akcija se bo odvijala na treh priljubljenih gorniških točkah, in sicer ob križišču pri tovorni žičnici na Golico in na poti na Golico, na poti Križevci–Sedlo Suha in ob Planinskem domu Valvazor.

Na Golici bodo obiskovalcem po 12. uri predstavili rabo defibrilatorja in osnovne napotke za nudenje prve pomoči v gorah. Na vseh lokacijah pa bodo pozornost namenili tudi uporabi ustrezne opreme, načrtovanju ture, orientaciji, psihofizični pripravljenosti in pravilnemu ravnanju v primeru nesreče.

Pri gorskem reševanju sodeluje tudi vojaški helikopter. Foto: BoBo
Pri gorskem reševanju sodeluje tudi vojaški helikopter. Foto: BoBo

Gneča v gorah

Slovenske gore so ena tistih turističnih možnosti, ki jo lahko domači turisti obiščejo brez večjih težav in karantene, zato se je obisk gora izjemno povečal. "Gorski reševalci, ki v času poletne sezone opravljajo dežurstva na lokalnih območjih, in tudi dežurna ekipa za reševanje v gorah na Brniku imajo res polne roke dela. Posredovali so pri hujših in lažjih poškodbah, bolezenskih stanjih, hoji po brezpotjih in izčrpanosti," so za STA zapisali na zvezi.

Letos so reševalci opravili že skoraj 300 intervencij, od tega je šlo pri 40 za težje poškodbe in pri 11 za nesrečo s smrtnim izidom. To pomeni, da smo dosegli točno polovico lanske statistike črne kronike v gorah, ko se je 600 intervencij v 22 primerih končalo s smrtnim izidom.