Kitajski turist na obzidju, ki obdaja staro mestno jedro Dubrovnika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kitajski turist na obzidju, ki obdaja staro mestno jedro Dubrovnika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kar velik del Igre prestolov je posnet v Dubrovniku, zlasti na obzidju, ki obdaja stari del mesta. Foto: Youtube
Snemanje življenja Dubrovčanov kaj dosti ne moti, pravijo. Foto: HBO
Pogled na Dubrovnik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kot piše Forbes, mnogi Hrvaški napovedujejo podoben porast "filmskega turizma", kot ga je doživela Nova Zelandija po trilogijah Gospodar prstanov in Hobit, ki je samo v letu 2014 zaslužila s turizmom dobrih sedem milijard dolarjev.

Učinek Igre prestolov na hrvaški turizem in hrvaško gospodarstvo je že zdaj ogromen. Dubrovnik, ki je bil že prej turistično precej oblegan, se, odkar služi klot kulisa za prestolnico Sedmih kraljestev, dobesedno seseda pod težo turistov z vsega sveta.

In čeprav bi mnoge presenetilo, da HBO lahko snema v mestu sredi visoke sezone, pa so vsote, ki mestu in državi prinaša serija, tako visoke, da se jim izplača, piše Telegraph.

Ekip "sploh ne opazijo"
Staro mestno jedro, ki zaradi astronomskih cen in trume turistov sicer vse bolj spominja na Disneyland, ne pa na živo mesto, se je že popolnoma orientiralo okoli Igre prestolov, obiskovalcem ponujajo ture po poteh serije, prebivalce, hotelirje, gostince in trgovce pa ekipa, ki izmenično in dokaj nemoteče zapira dele mesta, prav nič ne moti in poročajo, "da se jih tako rekoč sploh ne opazi".

Peto sezono so v mestu posneli septembra, januarja pa je Dubrovnik v organizaciji HBO-ja, Embassy Films Croatia ter turističnih zvez Hrvaške in Dubrovnika gostil ekipo 19 tujih novinarjev, ki so se dodobra seznanili s snemalnimi lokacijami in okušali jedi iz kuharske knjige A Feast of Ice and Fire, navdahnjene po seriji.

Služenje z uspešnicami
Agencije za tematske ture poleg starega jedra Dubrovnika ponujajo še Dioklecijanovo palačo v Splitu, trdnjavo Klis nedaleč od Splita, Šibenik in narodni park Krka in njene čudovite slapove. Vse omenjene lokacije so že bile kulisa za krvave bitke, zlobne spletke in ogenj bruhajoče zmaje iz fantazijske serije, nastale po knjižnih predlogah Georgea R. R. Martina.

Med drugimi hrvaškimi snemalnimi lokacijami Igre prestolov so sicer še otočka Lokrum in Mrkan, vas Mlini, trdnjave Minceta, Lovrijenac in Bokar, arboretum Trsteno in kamnolom Dubac.

Porast obiska srednjeveških mest
Po poročanju International Business Timesa je val t. i. set-jetting turizma, ki ga poganjajo uspešne serije ali filmi, v zadnjih letih naravnost eksplodiral. In na valu uspeha Igre prestolov jezdijo ob Hrvaški še Španija, Severna Irska, Islandija in Maroko.

Po podatkih družbe za raziskave Tourism Competitive Intelligence je kar 45 milijonov mednarodnih turistov izbralo svoj dopustniški cilj predvsem zato, ker so videli film ali serijo, posneto v dotični državi.

Agencije to seveda s pridom izkoriščajo in zdaj ponujajo večtedenske ture, ki pokrivajo celotno pot serije, z Igro prestolov povezan turizem pa je tudi močno povečal obisk evropskih srednjeveških mest in odprl mnoge evropske gradove za najem.
Peta sezona Igre prestolov se začenja 12. aprila, napovednik, v katerem vidno vlogo igra prav Dubrovnik, pa si lahko ogledate spodaj.